Wednesday, February 22, 2012

Apps Store : Travel App Pilihan

Minggu ni mode : bercuti-cuti, maka jum i share wif all of u beberapa apps yg DIJANGKA boleh membantu korang KETIKA bercuti-cuti ni.* DIJANGKA - cos i sendiri baru nak test untuk travel this time. * KETIKA means while travel la. Tapi kalo korang rasa apps yang korang guna lagi beshhh, meh share ngan i k? Ok sebenarnya start today till end of Feb ni, i akan bertravel-travel, erti kata lain tak masuk opis. Yabedabeduuuuu. So x tau la sempat x jengah kawan-kawan kat sini. Mesti korang akan rindu i kan? Acehhhh perasan plak. Haha ok berbalik pada tajuk semula.

Ok i dah pandai kemas beg bukan macam Ixara ag. Padat n mampat tapi beg makeup harus la makan space 1/4 isi perut beg. Mesti balik travel beg ni beranak kan?
Senario 1
Ok pernah x biler balik bercuti (blum g bercuti dah ingat nak blik, ni maknanya i sorang yg berpikiran jauh tau wawawawa), teman-teman korang tanya soklan cenggini :
"Best nya g bercuti kat sana, agak-agak berapa hengget ek duit u abis?"

Reaksi 1
Korang plak secara pantas dan tungtas buat congak-congak dalam kepala otak korang nak kira berapa korang berabisss kan? Kalo i yg maleh nak perah otak buat congak ni, selamat la i tibai jer. Dah sian c Teman yang beriya nk ngumpul duit nak p bercuti cam korang tapi dapat info yang kurang tepat dari korang.

Solusi 1
Apa kata tiap kali nk bercuti tu korang jot down setiap expences tu? Baru la korang bley bantu c Teman tu. Dengan erti pekdah lain, korang bley la tau kos sebenar berabis dan sekaligus membantu berbelanja secara berhemah dan beringat. X der la main nampak semua nk beli  kn? Barula dapat berjimat skit, x gitew?

App Cadangan - TripBook

App yg membantu korang manage perbelanjaan korang. Korang bley key in itenary n detail termasukla expences korang, juga ada pai chart yang menunjukkan kategory perbelanjaan korang ketika bercuti. Dah kalo pie chart korang dah terlebey tang makan-makan tu nampak na la korang ni motif g bercuti ke nak p makan-makan ni? Hahahaha. Also all detail bley terus di emelkn pada c Teman tu. Hehehe. Jadi berbelanja la secara berhemah kay?


Senario 2 :
Pernah x korang dah balik, nk bebel dalam blog tentang holiday korang tapi dah lupa mana tempat yg korang dah p. Ye la balik bercuti bukan teruih korang create new post pun kn? Korang layan badan yg sengal-sengal dulu, basuh baju kotor bertimbun, blum citer ag keja opis korang yg mengunung tu kan? 

Reaksi 2 :
Korang akan karang entry setelah jenuh perah otak untuk mengigat kembali n sometime korang dah lupa apa info nak sampaikan pada readers kan?

Solusi 2 :
So penting bagik korang ada travel log. Supaya apa yang dibuat n dilawat bley la korang logkan n nanti biler nak karang post x ler terlupa kan? Ye la i tengok biler balik cuti blogger gemar tulis, Day 1 , Day 2 , Day 3 dan.... Tp jangan la sekadar nak bagitau reader ok i dah reach here reach there, selitkan la beberapa info pentingt tentang place of interest yang korang p tu. 

App Cadangan - ITripBook

           
Itripbook @ Scribe - confuse mana nak guna, tapi sama jer function dua-dua apps nie. Perlu add trip, add event /activities and add detail. Detail bley add tarikh n masa, add gambar (add satu jer pun ok kot so x lupa gambar tu kat ner), add map (lokasi tu kat mana). Tapi dalam Scribe tu bley add more picture n ada sketch untuk conteng-conteng.


Situasi 3
Korang pernah tak berhadapan dengan :
" Ok harganya 150,000.00 ya "

Reaksi 3
Wallawei baper plak kalo convert RM nie. Kepala yang tak berapa nak lincah mencongak sampai phobia dah nak tanya rege kat salesgurl. Dulu waktu sekolah-sekolah masuk kelas saper cepat jawab congak bley duduk. I memang suka nak duduk paling awal siap cuit cuit kawan bagik jawapan ag, setia kawan la katakan. La ni dah besar panjang dah tak main dah congak congak ni. malassssss

Solusi 3 
Korang kan ada hanphone, so full utilizekan hanphone tu. Install app utk convert-convert ni. Senang skit korang nak sopping kan? Ngak perlu pusing pusing buk. Tekan ajaaaa ala-ala calculator gitew.

Apps Cadangan - Convert 
    
Apps untuk convert ada macam macam, tapi i guna yang ni coz bukan convert duit jer bley bahkan panjang, berat, kelajuan,isipadu, temperature semua ada laaaa.
* Sila pastikan temperature kereta anda dalam kondisi baik utk travel travel kay? hehehehe tetiba!

Ok bermula kelmari hidup i akan bz, kemana?
20 Feb - 23 Feb | JB - KL - LANGKAWI - KL - JB
24 Feb - 29 Feb | JB - KL - JAKARTA - BANDUNG - JAKARTA - KL - JB
Huihhhh x geti penat ke? Bila tang berjalan-jalan, seribu tahun pun i tetap tersenyum, tapi apa pun namamu tetap terukir di bintang! 
Ok I teropong nampak dah duit duit yang bakal berterbangan nanti. Huhuhu. Sorry.
 Iyer, i takkan lupakan teman-teman semua. Nanti i balik i jengah-jengah korang semula k, also terpikir nak belikan souvenier as free giveaway pada followers bertuah i nnti. :) Doakn segala urusan i dipermudahkan n selamat pergi n balik k.

Juz Bebelan LidiaSuraya : Walaupun membuat orang lain bahagia lebih penting dari kebahagian diri sendiri, namun korang pikirla cara terbaek untuk bahagiakan diri korang sendiri k? Cam i selain buat orang lain bahagia, berjalan-jalan n bersoping-soping memang boleh bikin hati ini gumbiraaaaaaa hohoho!

17 people luv this entry:

Adylia Qarissa said... [Reply to comment]

wah...bestnya...nak ikot!

Fabulous Me said... [Reply to comment]

Wahhhh!!! Selamat merayau.. Best2!

Apps utk oliday mmg bersepah dlm hp ku. AA, mas, agoda, booking.com, tripadvisor, currency.. Byk lgi lah.. Yg dah selalu digunakan stiap kali pegi dan balik.. Mmg sgt membantu. Btw thx for sharing.. And eppy oliday kamu :)

Hans said... [Reply to comment]

wah
serius menarik nih
:--)

remyhazza said... [Reply to comment]

pergi dan pulang ngan selamat...
remy daftarkan diri utk souvenier tu....he3

khairul said... [Reply to comment]

sorry abg lbt singgah ..bz skit..blog pon x update lagi

Hanih Borhan said... [Reply to comment]

Bestnya banyak duit, boleh selalu jalan2... Saya tak bolehlah nak main Apps ni, tak pakai smartphone pun...

Ungu Violet said... [Reply to comment]

pegi holiday mmg bez..leh ilangkan stress...hihi

Papa Mifz said... [Reply to comment]

bercuti mmg super best...hilang stress2 semuo...enjoy yer...

c'axoera ヅ said... [Reply to comment]

best2 jalan2 mggu depan my turn plak heheheh....by the way sis try download Mydistress app...

faizal abd fathi said... [Reply to comment]

alamak.... team iphone...heheheh

c'axoera ヅ said... [Reply to comment]

mana mana tak balik lagi ke hehehe

Azlan Hasan said... [Reply to comment]

wah...bestnya gi berjalan..hehehe..tak pernah terpikir plak nak guna app utk vacation kat luar..hehehe

Regards,
-Strider-

ghost writer said... [Reply to comment]

trip ke bandung tuh selalu menjadi pilihan ramai. bagi seorang yang suka melancong dan travel ke mana-mana, bajet jadi satu hal yang penting dan tak kurang juga menjadi bukan hal penting. semuanya demi kepuasan.

Fabulous Me said... [Reply to comment]

Xde n3 bru pong :(

Nazri Razra said... [Reply to comment]

Tak pernah lak terfikir nal pakai apps sebegini bila pi berjalan. Nak kena cuba ni. Sb tu la agaknya kot bajet selalu lari.

Makasih.

Boni JLL3 said... [Reply to comment]

sy tak main congak, tapi sy main congkak je.hehehe

Shafiq said... [Reply to comment]

selamat bercut!:-)