Tuesday, April 12, 2016

Phuket Halal food


Opppsss lama x update blog, ntah apa laaaa yang bznya. Ermmm kali ni titew kembali menceritakan slot makan2 halal if if if korang p ke Phuket, Thailand kap kun kap... Oraits aritu p Phuket for honeymoon berkampung kat sana about 1 week so this are listing restaurant makanan halal yg titew terjah.
Blanje satu pic kat Phuket la. Ni la transportnya selama berkampung here. Vroooommmmmm


KUSUMA SEAFOOD

Meet Dear HB titew - c kaki makan ngeh ngeh ngeh!

Lokasi :
Bukak malam je n lokasinya depan Siam Bank. Paginya ia tmpat parking lot biasa je. Malam ada kepung2 n kerusi2. Derang masak dalam kepung2 tu like food court. X silap deretan sebelum Kesuma pun ada kepung yg offer halal food tp titew x try.

Review :
Ni kalo korang google halal food phuket memey ramai la dok review n promote this restaurant. So ckp bm sudaaa x yh nk speakingkong yer. Ermmm bagi titew la sedap tu, sedap laaa berasa tapi tapiiii tapiiiiii potion skit ok n mahal plak tu. Maybe sebab femes in blog n semua dari Malaysia datang nk makan here, tu kot wat mahal. Every meal, they serve sambal belacan n timun. Sukaaaaa n they serve cepat walau org ramai.

Tips & Suggest :
Tipsnya nak order tgk menu n price ek n peringat!!! Jangan order telur dada!!! Jangan n jangan!!!! Harga x berbaloi, THB 100 for telur dada, about lebey 10 ringgit kaw!!! Kat sini baru seringit dua je kot!


Mango Shake di tangan kananku, Watermelon Juices di tangan kiriku. 
Satu ag, shake lg cheaper n sedap then juice. So better order Shake. Thai memey femes Shake dimana2. Shake baru THB 40 dari juice THB60. My suggest is shake!

Green curry  should try, sedap n sentiasa panas, even they serve dlm bowl biasa je tp lmbt sejuk mybe sebab pekat kot or mangkuk ajaib haha

Sedapppp. Sama Rege ngan telur dada huhuhu!
Total lost in Kesuma. Ye bg kamu x mahal tp titew destinasi bajet kot.. Ada lg restaurant ag cheaper n dap dap berganda ag kot. * Tapi tetap mahal for terlur dada!


SIAM THAI FOOD JUNGCEYLOON FOOD BAZAAR


Nie la stall dalam Food Bazar tu yer
Lokasi :
Its a food court dalam Jungceyloon Mall. Jungceyloon tu mall yg sgt gah gah utk tourist la. Masuk je Junceyloon cr papan tnda food bazaar. Belah bawah like food court konsepnya carik kedai Siam Thai Food yer

Review :
Hari kedua titew lunch here, sangat... sangat... sangat recommended lunch here. Dah la super selesa (aircond dlm junceyloon ni memang kaw2 sejuk sesuai la lps penat merempit keliling phuket, sejukkn n having lunch here) , murah, potion banyak n sedap. Ok dlm food bazar ni ada 3 stall halal, Siam Thai Food (local food thai), Bismilla Kitchen (Middle East Food) n Noodle Stall. Kami choose siam thai food! 


3 Deretan stall yang halal
Tips n Suggest :
Diingatkan urusniaga dlm cash card. Top up je bp nak, tapi tapi tapi diingatkan nk blik tu jgn lupa p refund. Refund b4 ‪10 pm‬ the SAME DAY. Jgn plk igt ‪esok‬ nk guna card sama plk. Daily used je. Ramai yg dok bergado sebab x paham konsep ni. ‪Esok‬ datang nk guna blik or nak refund memey depa x nak layan. They juz tunjuk je signage yg tertera polisi same day tu.


Kaunter Cash Card

X rugi! Cheaper dari kusuma n sedap dr kusuma n potion byk dr kusuma! Siap bley mintak more coconut milk sebab nak pekat. Kami mkn here 3 kali tu.

Nc putih + paprik udang : THB130
Nc putih + tomyam khung :THB120

Ns putih + Tom kha khai : THB120 & Ns putih + Green curry : THB120
*abaikan rambut sendiri yang dah too excited nak makan nasik tu

Repeat lauk yang sama. Sedap betul! Entah biler dapat makan here ag!

Nampak x, x tipu sedap! Licin selicinnya! Keh Keh Keh
Air foodcourt ni mahal n they serve wif full ice batu ok! Bila mintak less ice or no ice, they charge extra THB10 ok! So belila air kat pasaraya ... dlm junceyloon mall tu yer sebab thai food pedas, segelas air yg penuh ice batu sekali sedut dah abis. Jimat kat situ kn kn?


Beli yang besar tu tapi full of ais jer berega TBH 50 
Ari seterusnya dah bijak. Beli small cup n beli air kat luwa. Heaven rasanya baru modal TBH 55 puas minum!

ISLANDER CAFE




Lokasi :
Berdepan masjid di Phuket. Of coz la nk cr halal food cari la masjid, haaaaa area masjid tu ada byk halal food rest. Kami pilih Islander Cafe

Review :
Ok laaa bley mkn, sedap tu aaaa so so so potion skit x puas mkn tapi they serve pantas n ada free wifi. Nice places nak duk lepak2 tenang2 sambil berwifi free n laju. 

Tips & Suggest
X suggest hahaha tp bley laaa wat layan2 tekak
Ns Goreng Tomyam + Ns Putih + Green Curry + Ice Lemon Tea : THB 205
* harga mampu milik coz green curry nya cair x thick like kusuma n jungceyloon thai siam food.


HOOTERS

Gegadis Hooters
Lokasi :
Patong beach n sebelah HRC

Review :
Haha ciki2 hawt kot yg serve ur meal of coz lelaki2 ckp sedap. Haha yg best every 30 minit they do flash mob. Nak join silakn... Nice place to lepak tgk bola memalam la i guess. Nice song played amat sesuai for chill di malam hari. Pagi like panas sebab open restaurant along walking corridor kn. Tempat yg best celebrate besday too... All the hooters will sing besday song for u. Great huh!


TQ Dear HB serprisekan n celebrate besday titew here!
Tips & Suggest :
Pilih seat hujung tu. They will do the flash mob kat situ. Please order buffalo wing tp jgn amik yg super hot n spicy. Sangat pedas yet sangat sedap ok.

Buffolo Platter yang super duper hot n spicy! Platter + 2 Drinks dalam THB 1100 laaa
Nak jimat orderla nanchos. Tgk ramai mkn mesti sedap. Like us p tmpat cmni mmg suka nk order platter. Dpt rasa macam2 kn. Prawn is super super marvelous series sedap ok! Crying mkn!


Warung Halal


Lokasi :
Warung Halal sebab x tau nama apa luper. Tapi warung ni tepi jalan jer sebelah Chill Patong Hotel.

Review :
Ok la boleh makan, lapar-lapar malam malam kan? Boleh laaa Boleh laaaaa

They serve wif chili pada n garlic tu. Huk Huk

Others Food U Should Try

Ok nie plak others food yang should try biler dah ke phuket ni. Banyak jer jual merata-rata tempat

Pancake - Hanya terdapat di Thailand ajer. Sedap. Not to b miss k?
Smoothies / Ice Blended / Shakes - Merata-rata jual. Buah fresh agi tu.
Pulut Mangga - Colorful, Manis Lemak Masam Manis semua ada.
Eskrem Gulong - La nie dah bersepah kat Malaysia
Nampak x ramei nak beli eskrem gulong tu - ok sedap ag Baskin Robin
Sweet Pineapple - Chomel kan kecil kecil jer nenasnya, manis katanya.
Luliannnnnn - originated in Thai!
Tips Nak Jimat Makan :

Bawak la chicken floss,  roti n maggie. Waktu2 senggang lapo bley la makan bekalan dr malaysia ni...


Malam malas kuwa boleh laaa ngap apa ada bekalan. Maggie letak Chicken Floss pun sodappp kot

Nampak x keperluan bawak bekal. Dari kecik mak ajar p sek bawak bekal sampai la ni.... P honeymoon pun bawak bekal!


Again bawak bekal, dah penat mendaki tangga boleh laaa ngap ag!
Roti in thai THB15, sama jer rege malaysia. Tapi gardeniaaaa x de laaaa. Keh keh!


 

Haaaa satu ag.... Mana-mana check in pun ada welcome drink. X kisah la hotel 5 bintang kaaaa 3 bintang kaaaa. Ermmm dah la fruit juice sejati, x de kordial-kordial.

                                                                                                         

0 people luv this entry: