Monday, March 12, 2012

Langkawi | Langkawi Cable Car

Korang gayat x? Ha, jangan nak pretend cool manjang plak.
Tiket :
RM30 adult / RM20 kid (tourist)
RM15 adult / RM10 kid (MyCard)
* Kids : 2-12 year old

Tempat yang paling wajib korang kena visit if datang Langkawi ni mestilah Langkawi Cable Car atau derang call it Skycab. Cable car ni terletak di Oriental Village, sekitar pergunungan Mat Chinchang. If dari airport to reach here amik masa 15 minit n kalo dari Pekan Kuah lebih kurang 30 minit. Kat atas ni ada 2 station yang korang ley singgah n jangan lupa klik-klik amik gambar. Sky bridge @ Jambatan Gantung Bengkok plak terletak kat station kedua. Dan tak sah korang naik cable car ni kalo tidak ke Sky Bridge ni. So gayat tak gayat korang kena test jugak. Deal?

Solero Genting sanggup naik, inikan cable car. Ye dak? Apala sangat kan.
Ok muatan cable car nie adalah max 6 orang. Waktu beratur nak naik cabel car ni, bley plak i terbayang Solero Shot d Genting. Haihhh ye la bagi i yang memang x gayat tinggi ni, selamba je melangkah ngan penuh xcitednya dalam cable car ni. Jakun la sangat kan. Tapi tetiba terkenangkan pada orang yang gayat mesti muka pucat semacam kan? Ke orang tu akan sonyap xterkata. Ok gayat katakan gayat, tapi i dulik apa, korang kena gak naik. Baru la berbaloi-baloi datang Langkawi.

Perjalanan Cable Car ni untuk naik ke atas lebey kurang 20 minit, pada yang kaki gayat mesti 20 minit yang panjang for them. So ketepikan gayat, mari menikmati keindahan gunung ganang, lautan, pulau pulau n Air Terjun Telaga Tujuh. Tapi perjalanan cable car ni memang junam abis ok. Yang scary biler nak sampai ke station. Cam laju semacam tetiba n bunyi-bunyian n gegaran yang akan mengamitkan keadaan panic,hahaha.  Tapi thrill je bagi i. Suka! Suka! Suka!
Ha junam kan?Series tak tipu.Sangat Junam.
Ok nak naik cable car ni ikut nasib gak, sebab kalo cuaca x berapa baik memang cable car ni tutup n kalo nasib x baik kabus tebal pun x best gak sebab nanti korang mik gambar x ler nampak scenery kan? So better nya korang berdoa dulu agar cuaca baik k? Kalo dah reach ke Station 1 ni, korang jangan nak malas turun plak, nanti korang termiss beberapa scenery menarik dari ketinggian 625 meter dari aras laut ni. So better korang turun k? Nanti sambung naik balik cable car untuk ke station kedua tu.
Nie scenery dari station 1. Santek kan? Ya Allah, indahnya dunia ciptaan Mu. Jadikan la hidup ku seindah n sedamai ini. * Eh tiba tiba berdoa plak bila tengok bende bende indah ciptaanNya.
Kalo korang x bernasib baik, kabus tebal maka klik je la gambar yang telah di frame kan ini.
Lepas dah klik klik kat sini, korang lincah-lincah rebut cable car semula untuk ke Station Kedua which is 700 meter dari aras laut. Time i pergi ni hari bekerja, so tak yah la nak rebut-rebut, tapi duk pikir kalau cuti sekolah sure la  ramei orang n akan rebut-rebut kan?
Jarak dari Station 1 ke Station 2, dekat jer tapi tetap thrill while sampai station n kami suka jer nak jerit.. OOOOOOO beramai-ramai. Fun ok!Nanti korang try k?

Nie scenery dari Station 2 plak. Tetap santek kan dengan suasana yang sangat nyaman n dingin.

Jum teropong sat. Ok kena menapak jauh nak ke Sky Bridge. Hurmmmmmm

Diingatkan Sky bridge terletak di Station ini kay? Sekali ag depends on ur luck, kalo berkabus, maka laluan licin, so akan ditutup. Waktu i datang Alhamdulillah cuaca amat mempesonakan. Maka di nasihatkan supaya korang x yah nak vogue berheel tinggi or berwedges bagai ok? Sebabnya untuk sampai ke SkyBrige tue korang kn turun naik bukit dengan laluan di dalam hutan selama 15 minit!!! Fuhhhhhhh. So please proper attire n x yh la berkemeja bagai, peluh-peluh nanti. Pakai tshirt sudah n spek mata gelap wajib ehhhh.
Sila perhatikan wedges i tue yer? X sesuai ok. X sesuai tipah oiii. Huhuhu tipah tertipu , damn turun turun flite terus g naik cable car plak. Haihhhh
Peaceee yewwwww, * abaikan muka over senyum disitu. Focus pada station di atas tu. So kena turun redah hutan to reach here. I berjaya reach Sky Bridge mengharungi bukit bukau, hutan, laluan licin dll sambil berwedges. Yehaaaaa i luv u wedgesssss
Yess ia memang tergantung.
SkyBridge sepanjang 125 meter ni dinobatkan as world’s longest curve suspension bridge, memang rasa goyang goyang k? sebab ianya tergantung dari 100 meter dari dasar n really di support oleh sebatang tiang pylon setinggi 82 meter sahaja? Those yang ada masalah kesihatan, sakit jantung, high blood pressure  dan seanteronya  memang diberi amaran awal-awal k? Bagi I yang sangat suka berada di puncak, suka je nak jump-jump kat atas ni. *bajet ley hasilkan gegaran la konon ke ombak besar? hahaha
Believe it! Tu jer tiang yang dipanggil pylon yang support this bridge.Tetiba rasa kalo buat bungee jumping pun best kan? Wist List hidup I ok. Aceh. 100 meter berani la cuba bermeter-meter ag. Hahaha
Penghujung Sky Bridge. Nampak kecik jer cable car tu kan?
Haihh indah permai betul
Maka setelah klik sana klik sini, tak sedar mau hampir 2 jam i abiskan masa here. So mari turun, jum. Agak scary kerana kejunamannya. Tapi enjoy the ride la. Kat bawah tu wajib laaa p carik freezer magnet. Pstttt tak yah beli kat souvenier shop better carik kedai luar tue. Harga 1 bley dapat 2 ok. Freezer magnet design yang sama. Ok I dah beli 2 ketul kalo tak dapat 4 ketulkan? Haihhhhhh.

Ha bergayut-gayut cable car nie
Souvenier yang depa tawarkan pada rege RM50 kalo x silap i. Sila senyum pada Mr Photographer yang akan klik gambar korang sebelum berlepas ke puncak k?
Capek? Bley try fish spa kat sini k.
Laluan balik dari Cable Car ni, bley la singgah cuci cuci mata. Ada banyak sourvenier shop, mini zoo for kelinci (arnab bukan cat ok) also ada session bergambar wif a snake!!! I bukak langkah seribu terus naik bus! Takutttt ok!

Meh i dedikasikan this song to korang k? Jika ku hadir untuk disakiti, Biarlah ku pergi jauh dan sendiri, Tanpa ada kamu, siapapun disini... Ok cerita cinta vanilla cokelat makin best. Jangan lupa tonton esok k?

So jangan lupa naik Langkawi Cable Car kalo korang plan nak p Langkawi ok? Memang berbaloi n should try selain dari island hopping. I tak sempat nak island hopping, so next trip to here i memang nak p berisland hopping. x kira x kira, jum?  


Juz Bebelan LidiaSuraya : Kemana ku berlari, kemana aku kan pergi, ku cintai namun benci caramu mencintaiku... Eh tersambung nyanyi plak. ;)

32 people luv this entry:

Anum said... [Reply to comment]

betul2
anum dah pg, sangat indah pemandangan dari atas

Shafiq said... [Reply to comment]

Indahnya pemandangan...:-)

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

Anum & Shafiq : Memang indah kan?? Rugi saper come to Langkawi tak visit here.

khairul said... [Reply to comment]

teringin la nk p ..sure gayat kan

Azlan Strider said... [Reply to comment]

wah..cam best jer naik cable car..rugi plak tak naik time last trip ke Langkawi...hehe

Regards,
-Strider-

Muhammad Saiazuan Norhalik said... [Reply to comment]

best nyeeee dapat naik sky bridge!!! aritu zuan tak dapat naik sbb fog tebal.. :(

Gen2Merah said... [Reply to comment]

langkawi.. indahnya saujana mata memandang..

salam ukhuwah salam persahabatan

c'axoera ヅ said... [Reply to comment]

next destination kot...:D

dela said... [Reply to comment]

lama x ke langkawi.. last skali thun 2007.. lama dah tu... tp permandanga situ mmg cantik dan segar aja kan.. :)

faizal abd fathi said... [Reply to comment]

kena pergi nih.....

Mohd Norafzal said... [Reply to comment]

saya mmg takleh naik kak..saya gayat!!haritu sy g genting pon, naik kejadah hape ketapi nama dragon ape ntah..rasa mcm nak tercabut nyawa!!

syahirooAhmad said... [Reply to comment]

seronok nye dia berjalan.. :D eh kat stesen tengah tu ade tak jumpa abam abam jual aiskrim/pop corn/ gula2 kapas? hehe.

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

Khairul : ala... X der per la.. Gayat ag naik roller coaster
Azlan : rugi laa dah sampei tp tak naik. Mesti gayat kn?? Haaa kn kn?
Zuan : memang rugi.. X per nnt g ag repeat ag here
Gen2Merah : yup memang sesalju mata memandang. Hai salam kenal :)

faiz fakhirin said... [Reply to comment]

wohohoho..seronoknya...

Mama Ema said... [Reply to comment]

pernah sekali naik cable car kat sana tahun 2006...teringin nak pegi lagi thn ini bulan 5..

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

C'axoera : i pun nk repeat langkawi ag. Ehhhh
Dela : lama dah tu. jm jm langkawi kita
Faizal : mmg la harus pergi
Afzal : looorrr kaki gayat rupernya. Ni mesti naik natang dragon tu tutup mata n mulut terkunci ni kan?? Hehehe
Shahiroo : x jumpa plk, mayb g bukan peak season kot. Tp jumpa peti surat kat atas station tu. pelik saper ntah nk pos surat kt atas tu.. Huhuhu

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

FF : ermm seronok la gak.
MamaEma : wah dah plan. So should la g naik cable car ni k?

Syazwan Che Deraman said... [Reply to comment]

lebih kurang 2000feet.
tinggi jugak tu.

hehehe.

kalo weather tak ok. almaklom, tak nampak la scenery.

cantik cdramata tu.kreatif.

cuci mata?..ingatkan cuci mata style laki.hahahaha

remyhazza said... [Reply to comment]

langkawi cabel car gift tu dah kaler merah ye.... yg remy punya kaler hijau.... pi waktu december aritu.....

zOeY zAu YaH said... [Reply to comment]

bestnya tp tgk je dh rasa gayat =.="

Muhammad Saiazuan Norhalik said... [Reply to comment]

huhu kalau nak g lagi la.. huhu

redza said... [Reply to comment]

cable car best...tp da lama gak xpegi langkawi

Udinz.com said... [Reply to comment]

mmm....bestnya ada frame yang klik2 tu..dulu pegi takde pun..

naik menara gantung pun tak naik sebab hujan masa tu..

photographer tu saje je nak paksa kita beli..

Mr.Clive said... [Reply to comment]

niceee...love the pictures! setailo giler! :D

Mohd Norafzal said... [Reply to comment]

haha komen kali kedua kat sini sbb akk takde s/box..err nak ckp ape ye?err tuju lagu boleh ke kakak?hehehe

Boni JLL3 said... [Reply to comment]

seriously cantik gila pemandangan..teringin nak g sana..

Papa Mifz said... [Reply to comment]

kalo ke langkawi mmg akan singgah naik cable car nih..wajib..tapi dio punya junam mmg tak ingat la...

budak penjara said... [Reply to comment]

ai tu dh nek cable car ngn ank2 murid..ketar lutut jugak la..tapi kena berlagak cool..klu x ank2 murid ketawa..haha

kim heeruul said... [Reply to comment]

gayat gayat

caliph shuriken said... [Reply to comment]

stakat ni blom pnah sampai sini lagi, huh...

Bitt (double IS) said... [Reply to comment]

wahh bagus negg :)

Edy Fee said... [Reply to comment]

siyes curam gle kat langkawi ni..more than genting