Tuesday, January 31, 2012

WISH LIST #2 : NIKON 1 | Tapi cam jatuh hati plak

Wewiiit gantengkan En Nikon 1 nie kan? Im sooo alergic wif White! Bley tak keruan ok! Eh. [Source : Google]
REGE :
Ada 2 versi nie n 5 pilihan warna. Mine? Haruslaaaaa putih kan.. (sambil senyum leret)
J1 : From RM1899 to RM2499
V1 : From RM2788 to RM3188
* kata tauke kedai, J1 untuk beginner V1 untuk advance (ye jer tauke nie kelentong i, mentang-mentang i tak der tokoh muka paham bab-bab camera  ni. So ye kan je la kan.)

TABUNGAN :
Masih RM0. Baru jer abis korek p tunaikan WL#1 n also reward diri sempena ujung feb ni  nanti  (YES! alasan yang kukuh untuk berbelanja tanpa rasa bersalah sikit pun is REWARD DIRI). So berangan je la lelama nak dapatkan NIKON1 ni kan?

Lincah jer g servey as if esok nak beli. Tapi ada yang black jer waktu ni. Tapi memang ringan la x yah lenguh tangan angkat DSLR.Tapi tabungan belum mencukupi. (eh banyaknya tapi huhuhu )
JUSTIFIKASI :

I suka bergambar. Ceh takat amik gambar sendiri guna henphone jer pun boleh kan. Ermmmm manusia memang tak penah puas n bersyukur ngan apa yang die ada. Maka dengan anggapan, En Nikon1 nie  bley  snap gambar guna hati n muka i makin santek n bujur sirih kot. akekekeke perasan sungguh.

I suka berjalan situ sana sini. Maka saiznya yang chechomel n ringan sangat sesuai. x ler rebehhhh bahu nak angkut cam DSLR tu kan? Lagipun handbeg I pun dah bapak besar dengan segala mak nek duduk dalam tu. 

3-inch LCD monitor wif crystal clear resolution. Besar okeh, sesuai untuk i yang rabun rabun ayam. Oh please la nak jengah - jengah kat tingkah kecik (apa entah namanya) kalo guna DSLR tu. Pastu mekap I pasti akan melekat kat cermin display tue.x sesuai x sesuai. 

Walaupun Nikon1 ni sungguh kecik chechomel tapi bley add lens DSLR tapi kena ada adapter. Tauke kedai nie kata ag, rege adapter tu RM6++. wah wah harga tahap sentap kejap. Eh ada kait mait ngan I ke?  hohoho. Tapi erti kata lain bley laaa berangan pakai DSLR lens even kamera ko kecik chechomel je. Tapi lens haaaa gedabak besau. Hahaha sure lawak giler kan. Tertonggeng body Nikon1 nie nak tampung lens.

Tapi kan... di akhir tauke nie duk promote Nikon 1 ni.. taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaangggggggggggggggg

Mana lagik ganteng??? Grrrrrr x dapat nak buat pilihan. Di persimpangan dilema. Aceh!

WoooooWooooo OLYMPUS PEN E-PL3 nie macammmm lagi COOL. Banyak ready made function.  Hokkeyyyyyyy. Tauke nie siap demo snap my pic. Ha kan I dah terjatuh hati kat En Olympus ni. (bukan  jatuh hati kat tauke kedai tau!)

Function Auto Touch-up : Sekali snap terus ada b4 n after touch-up ok. Ha kelas muka i terus cam lepas tepek bedak. Suci betul, walaupun hakikatnya muka berminyak seribu. 
Function Blur-Blur : Focus kat muka n blakang blur-blur... aku memang suka sangat snap-snap pic camni.
* Tauke kedai amat baik n penyampaian berkesan

Juz Bebelan LidiaSuraya : Soalannya, mana lagi ganteng? En Nikon1 @ En Olympus PEN EPL3?

12 people luv this entry:

cham's said... [Reply to comment]

i tod i sorg jatuh ati dgn J1 ni...rupanya ada gak geng. i plan nak hadiahkan myself tuk besday tahun ni :)

faizal abd fathi said... [Reply to comment]

alamak....ada pesaing....hehehe... boleh la belanja satu untuk saya sis....heheheh

Fabulous Me said... [Reply to comment]

YES! Jgn xbeli.. Nnti msuk dlm mimpi ssh!

Potrait Admirer said... [Reply to comment]

rasanye nikon1 lagi bez sebab jenama nikon lebih terkenal hihi..

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

cham's : yup i pun dah terjatuh hati sama ini nikon1

Faizal : tak der ler bro, x pesaing pun.. penyengat jer hehehe

FM : huwarghh tabungan still RM0.Beli barang secara menabung membuatkan kita lebey hargai rather then dapat gaji terus beli.

PA : tue laa go for brand cam nak amik nikon1. Kalo tengok function jatuh hati plak kat En Olympus.

budak penjara said... [Reply to comment]

tngok pada lens dlu..bandingkn yg mana lagi top

Azlan Hasan said... [Reply to comment]

wah..stylo sungguh kamera tu..sama stylo ngan harganya...hehehe

Regards,
-Strider-

remyhazza said... [Reply to comment]

masih guna nikon s900..
best nikon nie , quality pic cantik sangat.....
cam pic kat blog remy tu.....

Bitt (double IS) said... [Reply to comment]

olymmpus...hehehhe saya masih belum ready nak tukar pen tu sebab body tough diperlukan sekarang tangan yg memegang camera saya nehh semuanya kasar2...hehehhe

Papa Mifz said... [Reply to comment]

raso nyer nikon better compare olympus...:)

Udinz.com said... [Reply to comment]

terlalu mahal ni...
2k rasanya...
tak mampu den...hehe

Arham Md Ali said... [Reply to comment]

Tauke tu saja kelentong, V1 dengan J1 sama, bezanya V1 tu ada viewfinder, mcm teropong yang kita boleh tgok pada camera tu.

Dan camera ni dalam category baru nama die Mirrorless Camera, baru lagi format lagi start tahun 2007. Raja format ni Sony la, Sony NEX C3 tu bawah RM2000 dan gambar dia memang sangat cantik. :)