Wednesday, May 30, 2012

Puding Custard Nyummy Nyummy

Heiiii lamanya x bersiaran. Aceh. Sorry hard time n sangat bz lately. Now baru laaa ada masa nak bernafas skit, so jum i berbaik hati nak share my recipe "Puding Custard Nyummy Nyummy". Acehhh bajet sedap sangat laaa tue recipenya tu tipah. Hahahaha. Ok meh i nak ajar korang nie. Senang jer. Masa penyediaan pun tak sampai 30 minit pun. So jangan memalas. Ayuh kita sahut cabaran Great In Kitchen ini. Apa pun jadik cabaran harus diteruskan demi peningkatan diri sendiri!

Bahan-bahan terbabit. Dapatkan Bird Custard k? Recommended Fruit Cocktail jenama Ligo. Sungguh pekat syrupnya. I likeeeeeeeeeeeeeee. Lebih Enak jika berlongan jugak.
1 paket tepung bird's custard
1 tin susu sejat aka cair
3 cawan gula pasir
1 tin fruit cocktail + longan @ ikut selera nak buah buahan apa eg. peach ke rambutan ke bla bla bla

Puding Custard
1- Masukkan 2 cawan tepung bird custard + 10 cawan air + 1 cawan susu sejat + 1 cawan gula pasir
2- Masakkan atas dapur api sederhana sehingga ia pekat n berkilat
3- Tuang dalam bekas-bekas @ loyang yer

Inilah sukatan cawan nya. Agak agak la if guna this cup untuk measure tepung so guna cup yang sama to measure air. Kang terkeras or terlembek plak ur custard kang. Dah tak dapat custard yang gebusss like mine. Ewahhhhh
Ok jangan panik. Ia memang meletup letup cam gunung berapi skit. Pastikan ia pekat n likat n kilat. Ehhh waktu nie kalau yang pengemar manis bley tambah skit lagik gula. Cam i suka nak tambah 5 sudu gula ag here. Hahahaha. Manis lebey tak per garam kurangkan. ehhh pepandai jer c tipah nie. Suka nak sweet sweet.

Gravy Puding
1- Masukkan saki baki tepung bird custard + saki baki susu sejat tu + 2 cawan gula + 15 cawan air. (nak kuah lebey bley tambah ag nak pekat bley kurangkan. Sesuka rasa anda ok.)
2- Masakkan atas dapur sehingga mendidih 

I guna rice cooker masak gravy nya. Asal boleh jer kan? Yang penting sodapppp

Penyediaan

Potongkan puding custard + tuangkan gravy + campurkan fruit cocktail  + longan di atas sebagai hiasan dan penyedap rasa + ais. Siap!

Taraaaa dah siap dalam masa 30 minit. Sila sila jamu mata anda. Huhi huhi.



Jum layan this VC ost Seindah Sakura by Hyperact - Harapan
Harapan, Harapan menjadi layu, Ingin ku bahgia bersama, Menjadi kenangan, Memburu impian masa kita
Selamanya, Dan angin kan memanggil, Bagai ada musafir, Hadirnya pergi tiada berjanji, Mungkin seketika,
Ku merasa cintanya, Bagai dibelai mimpi sempurna

Juz Bebelan LidiaSuraya : Semoga manisan manisan menjadikan anda seorang yang sweet. X salah pun bermanis mulut ketika berkata-kata n x salah mengharapkan yang manis namun hanya diri sendiri yang mampu mengubah. Ewahhhhhh. Dah x yah nak jerit jerit mari kita smileeeee baru la anda jadik sesweet puding custard nyummy nyummy nie.



26 people luv this entry:

Bitt (double IS) said... [Reply to comment]

aduhh lama tak masak memasak...ehehehe pos sini jek ok? akekeke

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@Bitt (double IS):kalo sebelah umah bley laaa bertukar-tukar ngan kek velvet u tue.. kan?

Boni JLL3 said... [Reply to comment]

waw!! nampak sangat2 sedap dan menarik!!

Hafiz Abdul Tahir said... [Reply to comment]

nyum2...sedapnya.... Hafiz pun suka lagu Sarapan tu...eh harapan tu....hehehe

Remy hazza said... [Reply to comment]

sedap tu...... dgn hiasan yg membangkitkan selera.....

khairul said... [Reply to comment]

mmmmyummy

~Beb~ said... [Reply to comment]

Rajinnye makcik sorang ni.. Sure sodap!

faizal abd fathi said... [Reply to comment]

ehem...macam promo sempena puasa aje ni..heheheh

ghost writer said... [Reply to comment]

kamu patut buat satu lagi blog khas untuk makanan. i like it. :)

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@Boni JLL3: TQ TQ :)

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@Hafiz Abdul Tahir:Memang best pun lagu sarapan tu kan? Harapan betul

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@Remy hazza: Tq remy . Terpengaruh nya food kat blog remy tue. Lagik nampak berselera

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@khairul: mamamyaaaaa

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@~Beb~:sure sure. Eh perasan

LidiaSuraya said... [Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@faizal abd fathi::ha ah kan idea gak nie jual waktu pasar ramadhan. Acehhhh

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@ghost writer: ha idea tu, tapi satu blog nie pun semput semput nak hapdet hahahaha. Btw tq idea.

ch000tz axoera ヅ said... [Reply to comment]

hahaha dia bz buat pudding rupanyer ...tu yg sampai tak sempat nak hapdate blog hehehe

Pondok Usang said... [Reply to comment]

nakkkk!

Woofer Storm said... [Reply to comment]

mesti sedap ni..minta sikit boleh sis?eheee

semutsengal said... [Reply to comment]

ole buat tempahan ? Hello, hello !

Roslan Putra said... [Reply to comment]

sedapnya... gerenti makan sampai licin ni...

syahirooAhmad said... [Reply to comment]

super nice!! pagi2 buka blog ni nampak manisan ni terus rasa nak ngap monitor ni~ arghh..sedapnye coktel tu..

MamaEma said... [Reply to comment]

pernah buat..tp tak pernah masuk ke mulut..ngeh3x..sebab tak makan atau minum yg campur susu

rulze said... [Reply to comment]

sedapnya,,,,,

:)

onie said... [Reply to comment]

phewwwwwwww, memang sedap :D