Wednesday, June 6, 2012

Bumper to Bumber ... Again n Again!!!

Bumper to Bumper... Again n Again!!! Ok bukan! bukan! bukan nak story pasal kete langgar-langgar  bumper to bumper yang korang main kat Genting Highland tu k? Bukannn salah sama sekali! Ini seriusssssssssssss!!! Hahaha x yah kerooot keroootkan dahi korang nanti cepat tua.  Stay calm n relaxxxxxxx sudah. Sebenarnya since mood pun tak berapa nak best, i nak citer bende yang tak best yang salu happen to me. Sesambil tu jadikan pedoman. Yang baik dijadikan ikutan yang buruk dijadikan sempadan. Ewaaaaaah ewaaaaah si tipah kalo berkata-kata. Memang x nak kalah. Hahaha ok nak share ngan korang wat to do biler involve dalam bumper to bumper eksiden. Mintak mintak korang dihindarkan dari segala yang tak elok k? Chill n Have a nice day! Ehhh tetiba.

My Kuda Hitam asik laaa kena laaaanggar!!! Ewwwwwwww

Ok, sebenarnya pagi semalam nyaris nyaris dihentam lagi. Again n again. Baru teringat utang nak post this entry, lama dah niat di hati. Ok lebey kurang 2/3 bulan lepas, i pun tak ingat biler n malas nak ingat. My car dihentam sekali ag. Rasanya dah hampir 4 tahun i work area Pasir Gudang ni ,dah hampir 5 kali kot terbabit ngan adegan bumper to bumper ini. Huwarghhhhhhhhhh. Ha! Mesti korang nak cakap i memandu secara merbahayakan kesihatan kan? Ok tidak tidak! Ok dah malas nak dengar kena marah ag! Ohhh plssss kete i dah kena hentam jangan nak bebel-bebel. Talking too much pun boleh buat orang muak ok! Malang tu kan tak berbau. Ye dak? So jum apa patut korang buat ek kalo kete korang dilanggar bumper to bumper atau kalo korang p langgar bumper awek cun dihadapan anda. Sajer ko kan taktik mengurat ke hapo? Ewwwwww x sesuai ok?

1- Berdentum. Keceper dahh so tak ley buat apa. Tarik nafas dalam dalam. Baca la doa segala apa yang boleh buat hati korang calm. Again apa pun situasinya perlu tenang sebab kalo korang mengelabah, satu haram pun tak settle. Ok tarik nafas ag... Gigil kepala lutut memang biasa tapi muka maintain tenang k?
2- Korang turun la n tengok seteruk mana kete korang kena hentam & kereta yang menghentam serta catatkan no flat, jenis kenderaan dan no phone yang terbabit. To all ladies yang memandu bukak kasut tu, sila pakai kasut kembali n pastikan anda anggun bergaya turun kereta. Ehhh sempat lagik pikir. Hahaha. Sebab semua orang yang lalu akan peratikan anda sebabnya korang berjaya menyesakkan lalu lintas kat situ. So nampak tak cun ok kalo berkaki ayam keluar. Hahaha i pernah see this. Jalan raya kan panas kakak oiiiii. Dah p masuk pakai selipar!
3- Alihkan kenderaan ke tepi. Ok yang nie korang jangan laaa nak buat drama plak x nak alihkan kete nak tunggu polis sampai. Hello... its a small eksident jer. tak yah nak kecoh kecoh ok. "U boleh terus alih keta supaya U tak menyusahkan orang lain" Haaa kan dah kena sekolah! Kecuali jika kemalangan menyebabkan kematian, iyer sila jangan alih sampai polis datang.
4- Try nego - "U nak pay me ke U nak guna insurans?" Ceriter banyak tak der guna ok. Tak yah la nak salahkan orang tue langgar. Dah memang langgar. Yang pentingnya korang selamat kan? Tapi memang la kadang i pun tak cukup sabar nak sekolahkan orang yang menyusahkan hidup i untuk hari itu. Kalo pilih to pay me ha bak sini duit @ salunya orang yang langgar kita tu akan hantar kete kita p bengkel tapi lagik selamat kalo korang yang pilih bengkel n let them pay for ur lost k? Again to all ladies driver, nak p bengkel nie bertemankan la lelaki, tak manis korang pompuan g sendiri bukan tak manis bahaya la bagi i, so utamakan keselamatan, p laa angkut BF korang ke HB korang ke atau at least opismate korang. Kalo pilih untuk claim insuran plak sila ke step 5.
5- Sebelum korang p launch polis report pastikan lesen anda hidup & Roadtax kete anda pun hidup. Huwarghhhh mine mati 3 hari before eksiden. Dah laaa dah sampai balai, terpaksa bermadah helah ngan pak polisi. Escape jap p pejabat pos renew lesen.

Haihhh tipahhh banyak sangat ko pikir sampai lupa renew lesen kan!  

Hai abang polis, tak yah laaa nak ctrl muka garang sangat tp he sempat ag tanya "Tadik dah nampak awak kat situ pastu ilang pastu ada balik" Taaaaanggg kantoi pergi renew lesen... hahaha
6-If nak claim insurans, buat laporan polis di balai polis berdekatan. If eksiden area Pasir Gudang so Balai Polis Pasir Gudang la bukan Balai Polis Skudai. Lawak laaaa kamu nie ajak i report kat Balai Polis Skudai. Chommeeeelnya muka kamu! Hehehe. Waktu kat balai nie plak ada 3 proses ag : aduan kemalangan, siasatan dan sesi fotografi.

Bilik siasatan, huhuhu cam bersalah plak kena soal siasat.  Tak Suka!

Untuk aduan kemalagan nie polis akan tanya butir peribadi n butir eksiden  eg pukul baper kejadian, anda dari mana nak kemana, no flat kete n jenis yang terbabit, kerosakan yang dialami n kecederaan yang dialami. Then process ke bahagian siasatan. Korang akan disiasat n kat sini boleh citer panjang lebar about eksiden n dari situ depa judge salah saper. If bersalah tue yang kena denda RM 300 kalo tak silap. Then depa akan amik gambar. Ok jangan perasan, amik gambar kete korang jer. Empunya tak yah! Lepas dah abis tue boleh mintak printkan laporan tu untuk claim insuran
8-Tamat. Boleh laaa cari bengkel p repair kete. Hehehehe

Tapi a week lepas i eksiden tue, i punya laa baik beratur kat tol, touch n go dah abis plak. Elok kete blakang keceper my bumper again! Sayu hati i. Walaupun it juz a small scratch jer tapi tetap hati sentap . Haihhh ok kelima-lima eksiden berlaku adalah bukan salah i ok. Kecuali 1 jer time tu berangan tengok pool n tak sempat break. So that time bijak da, tak nak buat report nak save RM300 n pay for the other car lost about RM200 bijak x??? Hahahaha

Apa pun jum have a break. Have a kit kat! Stressssssssssssssss!




Ok Apa pun korang, walaupun bukan kesalahan kita sometime eksiden nie berlaku, tapi tetap kena memandu berhati hati k? Pesanan iklas dari i huwawawawawawa. Saper laaa i nak nasihatkan korang kan ? Ok jum jum berdoa semoga dijauhkan dari segala kejadian yang tidak diingini... Amin.

Biler dah streesss haruslaaa layan lagu Katy Perry | Part of me

Things like this i wanna drive away ehhh...... This is a part of me that you're never gonna ever take away from me, nooooo!
Ada masalah? Hahaha dah bukan my fault ok asik eksiden. Huhuhu!
Juz Bebelan LidiaSuraya : Hanya mampu tersenyum n tersenyummm kelat bila segala musibah menimpa. Munasabah diri, try carik kesalahan diri sendiri dari menunding kesalahan to others. Sebab korang memang tak boleh ubah others kecuali diri sendiri yang boleh berubah. Pikir balik rezki yang yang korang dapat telah di zakatkan? Bagik parent x? Bagi tabung masjid x? Bagik kepada yang memerlukan x? Apa pun tabahkan hati k hadapi segala cubaaaaaaaaan! Happiness will find us at the end. Trust me!

36 people luv this entry:

Anum said... [Reply to comment]

ermmm
dugaan macam2 kan

Adylia Qarissa said... [Reply to comment]

jaunya report polis kat skudai..xciden kat p.gudang..huhuu

diana said... [Reply to comment]

masa kena soal siasat tu tak de ke buat lakon2 sikit..
"saya tak salah.. saya tak salah.." sambil buat muka takut nak nangis..
baru dramatik sikit..
elekekekke

Boni JLL3 said... [Reply to comment]

pengalaman mengajar kita kan? dah terbukti. sebab awak dah berjaya membuat satu entri yang betul2 bertutorial

MamaEma said... [Reply to comment]

pernah langgar bumper kereta orang....dia minta RM 300..ema bayar RM 150 jer...yealah bumpernya langsung tak calar apa-apa..tp kereta ema bonet depan, lampu depan kkena tukar...tp itulah tetap salahlah bagi orang melanggarkan...

Remy hazza said... [Reply to comment]

dugaan yg menimpa tidak melemahkan diri... malah coretan menjadi panduan org lain.....
sabar ye kak !

~Beb~ said... [Reply to comment]

hahahhaahahha comel je entry ni.. chill gile padahal kne langgar ok! btw good tips

faizal abd fathi said... [Reply to comment]

errr... EDISI SIASAT tak panggil ke?? mana tahu boleh terkenal...hehehe

Papa Mifz said... [Reply to comment]

sempat lagi mkn kit kat yer...hehe

khairul said... [Reply to comment]

seb baik ada kit kat hehe

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@Anum:Huhuhu hnya mmpu bersabar jer laaa

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@Adylia Qarissa:Tu laaa lawak laaa depa ni...

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@diana:Ingatkn nk gk buat lakonan tu, skli tgok misai polis tu.. Tang kecuttt den

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@Boni JLL3:Yup batul tu semoga jd panduan if terbabit, x laaa mngelabah kn..

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@MamaEma:Klo p repot tu melayang lg rm300 tau

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@Remy hazza:Haaa mmg kn byk sabar... Sudah suratan takdir.. Ehhh ternyanyi plk

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@~Beb~: ;)

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@faizal abd fathi:Huhuhu kang lain plk jadiknya.. Hahaha

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@Papa Mifz:Lapar ke hulu hilir.. Nadib laaa ada kit kat dlm handbeg.. Sengappp je laaa

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@khairul:Tu laaa lega skit hati...

:: Riri-Fatieha ::~ said... [Reply to comment]

hehe, kelakar pula. time2 tu la lesen dah mati...

afzalsukasuki said... [Reply to comment]

maunya tak bumper to bumper..tgh driving amik gambar sambil makan!!chaaiittt

Roslan Putra said... [Reply to comment]

tensenya... macam2 hal pulak...
org yang langgar tu tak nak setel situ ker??

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@:: Riri-Fatieha ::~:Tu lAaa bley plk mati huhuhu

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@afzalsukasuki:Idak laaa tu hv kit kat lepas kuwa balai.. Rehat bentar bersama kit kat...

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@Roslan Putra:Die bayar bengkel tp kena buat report coz dia nk claim kete dia guna insurance.. Tu terbabit ke balai

Azlan Strider said... [Reply to comment]

wah..igtkan main kete bumper..hehe..anyways thanks 4 da tip..its a good tip..hehe :)

Regards,
-Strider-

Hafiz Abdul Tahir said... [Reply to comment]

hehehe...kantoi renew lesen... hahaha.... sempat lagi posing makan kitkat? hahaha... pape pun kene relax kn?

Nazri Razra said... [Reply to comment]

Standard le keter kana langgar. Kalau tak pernah kena langgar tak rock ler. Abe dua kali wife preknen, 2 kali kena langgar. Tu yg malas nak preknenkan dia lagi tu. Hahahaha.

Abe follo blig ni.

ch000tz axoera ヅ said... [Reply to comment]

com munthotttt tu hehehe

Adylia Qarissa said... [Reply to comment]

singgah melawat dan mencari cerita baru

Woofer Storm said... [Reply to comment]

sis,berhati dilain hari tau..

man yusoef said... [Reply to comment]

bumper kereta rasanya memang tempat wajib untuk nahas calar-balar lah. saya pun sama..selalu kena kat bumper..hahaha..

ghost writer said... [Reply to comment]

kadang-kadang bila kita terlalu berhati-hati atau sudah cukup berhati-hati, orang lain pulak yang tak berhati-hati. bila orang lain berhati-hati, kita pulak terlalai.

dah macam badi lak lau asyik kena langgar..

Asmadi said... [Reply to comment]

Kalo langgar bumper lidia, yg langgar tu kemek sbb bumper u besar & pejal ;)

Asmadi said... [Reply to comment]

Kalo langgar bumper lidia, yg langgar tu kemek sbb bumper u besar & pejal ;)