Sunday, April 29, 2012

Mari Jaga Kesihatan Anda

Ok asik menghilang, tapi alhamdulillah, semua insan-insan sakit yang disayangi dah kembali sihat. Aceh alasan menghilang kerana menjaga orang sakit la tu kononnya n akhirnya diri yang selalu sihat terbabit sama. Ok waktu berlegar-legar kat sepital terpanggil la nak p konter pemeriksaan kesihatan. Free kan. Why not untuk g mengepoh kat konter tue. Hahahaha
Aceh Si Berlagak BMI & Kolesterol Unggul, Sehari sebelum kejatuhan kesakitan
  Jum kira ur BMI, senang jer = Berat (KG) / Tinggi * Tinggi (M)
Ok baper bacaan anda ?

18.5 below
Kurang berat badan. Ok jum makan lebey lebey skit.

18.5 -24.9
Normal. Yeayyyy sila berbangga k... 

25.0 - 29.9
Berlebihan Berat Badan. Ok kamu harus berdiet yerrr.

30.0 above
Obesiti. wooooo
Haaaa Bp Unggul Jugak. Juga Sehari sebelum kejatuhan kesakitan. Haha
Ok yang nie tak der nak kira kira DIY k. Korang p la klinik atau sepital . Kalo pergi farmasi pun boleh, korang di caj RM1 sahaja

Normal 
Kurang dpd. 130/85 Periksa semula dlm masa 2 tahun

Normal Tinggi
130-139 / 85-89 Periksa semula dlm masa 1 tahun; ubah gaya hidup
 
Peringkat 1
140-159 / 90-99 Sahkan dlm 2 bulan; ubah gaya hidup

Peringkat 2
160-179 / 100-109 Penilaian Perubahan; mulakan rawatan dlm masa sebulan

Peringkat 3
180-209 / 110-119 Penilaian Perubahan; mulakan rawatan dlm masa seminggu

Peringkat 4
210 / 120 dan lebih Penilaian perubatan dan rawatan segera

High Blood Pressure nie nampak cam tak seriuskan penyakitnya tapi Dr kata its a silent killer tau! Takut x? So korang p la test BP korang k? For those yang berketurunan sangatlah high risk. 85% daripada faktor keturunan. So know ur BP n take action now k? Jangan asik nak in progresssssss memanjang. Tau peringkat anda n mulakan rawatan seperti yang dicadangkan yer. Bolehhh?

Ok enuf about BP, nak sambung cerita, akibat happy terlebey n terbelagak lebih BMI unggul la BP unggul la amikkkk esoknya i plak terus sakit. Orang yang 2 tahun sekali sakit ni, kalo sakit memang laaa collapse ye dak? Penat g klinik kesihatan 2 kali sampai abis abis ubat i telan tak baik baik. X kira ag kena cucuk amik darah ag. Ewwwwwww sakit tau. Last last g farmasi jer.

Nurofen - sangat sesuai untuk demam yang datang pakej ngan sakit-sakit badan. Also Difflam - untuk sore troat. Makan terus kebas. Telan 3/4 bijik sure baik. Now Mata dah mula memerah. Aduyaiiii kalo kena ni mau cuti seminggu. Haihhhhhh bulan berpenyakitla this April.
Psssttt korang nak tau tak faktor kedua i sakit? Selain akibat bongkak wif  BMI & BP unggul?

Haaa terkejut Tipahhh. Api! Api! Api!
Haaaaa itu die. Kebakaran di tempat kerja ok. Terlebih hidu asap. Dah laaa yang terbakar betul betul atas opis i. Bomba kata cepat 10 minit, else bumbung rentung n runtuh akan collapsekan bangunan yang bawah-bawahnya. Alhamdulillah semua selamat kecuali seorang hero yang pecahkan cermin fire extinguisher, padahal ada jer fire extinguisher yang tergantung x yah pecah pecah berdekatan mangsa. Itu la bila panik semua x bley nak pikirkan. Penting untuk sentiasa pikir rasional n cool walau cemas camner pun yer. InsyaAllah semua dengan Izinnya. 

Jum jaga kesihatan. Eh ye ke? Lalalala
Juz Bebelan LidiaSuraya : Sesunguhnya penyakit itu penghapus dosa dosa kecil. InsyaAllah. Apa pun minumla air masak 8 gelas sehari ok? Nie asik nak air sedap jerrrrr. Ishhhhh. Degil yer.


16 people luv this entry:

Fabulous Me said... [Reply to comment]

Semoga sentiasa dilindungiNya..

Eh nak tnya BP tuh.. Klu bawah below 85 apakah? Yg BMI tuh x kose nk tanya.. OBES :p

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

Tq tq.. Bawah 85 means normal laaa tgok my reading tu 116/66 means diparas normal.

Prettywrite said... [Reply to comment]

lor..tak sihat ker?makan ubat k..jaga diri..tapi banyak sangat ubat tu macam takut pulak..heee

c'axoera ヅ said... [Reply to comment]

Tapi saya xsuka ubat tapi kan kena makin gak kalau sakit...... Hope u doing great n java kesihatan okay... Xoxo

Boni JLL3 said... [Reply to comment]

uiskh..nak kena diet la pasni..

faizal abd fathi said... [Reply to comment]

sama la..kena diet.....huhuhuhu...BMI over dah ni

Karukord Jagau's said... [Reply to comment]

Saya ada masalah teeerlebih sikit berat badan....hohohohoo

Mr.Clive said... [Reply to comment]

jagalaa kesihatan...tu la aset kita yang sangat sangat berharga...
have a good day! :)

afzalsukasuki said... [Reply to comment]

mak aih kakak bnyak betul guna produk kesihatan :) saya makan madu je kakak hehehe

MamaEma said... [Reply to comment]

a'ah memang lama betul hilangnya..heheh..akak pun dah lama tak timbang ni..huhuhu

yg pasti akak nak hilangkan kegemukan pada perut skrg ni

Ezad Skytech said... [Reply to comment]

kesihatan tu mmg kena jaga...kalau tak dijaga dari skrg...mcm2 penyakit dtg nanti..

> salam perkenalan :D

Kancil 8349 said... [Reply to comment]

penyakit sekarang nie dah macam2...bikin takut

remyhazza said... [Reply to comment]

semoga Allah pelihara kesihatan kita semua.....

Muhammad Zulhafiz Abdul Tahir said... [Reply to comment]

saya pun x sihat sekarang..... batuk n a bit flu.... dh la nk pegi amik exam ni....adoi

etuza said... [Reply to comment]

salam.nice entry kesihatan n fire.
saya follow blog anda. tq ya

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

Prettywrite & c'axoera & Mr Clive & Ezad Skytech & Kancil & Remy :TQ TQ, sama sama la kita jaga kesihantan kita yer.
Boni & Faizal & Karukord Jagau's: apa ag.. jum diet!
Afzal : ooo madu ek? akak x sukaaa eh!
MamaEma : slamat berjaya kuruskan peyut yer mama
MZAT : adoiii kena cepat baik nie nak exam. anyway gd luck exam k
etuza : Tq nanti i fooloow balik k