Wednesday, September 19, 2012

Luvly Peach Triffle Puding

Oh Oh Oh Oh Oh Oh Oh Oh Oh Oh Oh Oh... Oh gumbira hati nyaaaa. Maka mode baik harus laa share resepi hebat i bersama kawan-kawan sekalian... * mati laaaa perasan diri pandai masak naaaa. Ok Ok ingat pesan cikgu, walau sikit ilmu pun x salah share bersama kan kan? Mana tau pasnie memang impian menjadik Great In Kitchen tercapai berkat sharing ilmu yang tak seberapa ni kan? Oh Oh Oh Oh Oh. Ok malas nak merepek banyak meh, ni laa bahan bahan nya.

Bahan-bahan terbabit
Bahan-Bahan
1 swiss roll cake
1 tin susu cair
1 tin air
2 sudu tpg custard
4 sudu gula
8 tetes esen vanilla
1 tin cocktail
1 kotak jely
400ml air
Pewarna ros merah 
1 tin peach (suka hati kalo nak pilih fruit lain yer)

Ok Triffle Puding nie layer by layer. Buat senang jer, kanak kanak tadika pun bley buat. Tapi agak leceh sebab layer by layer. Meh i ajar meh. Acehhh x ajar pun korang pandai kot. huwawawawawa

Layer 1
Nampak cam ewwwww tapi gini laa kekdahnya
1- Potong n susun swiss roll padat2
2- Serapkan swiss roll dengan air cocktail bagi basah2 skit.

Layer 2

1- Didihkan susu cair + air + tepung custard + esen vanilla
2- Kacau lebih kurang 15 minit sehingga likat, pekat dan berkilat 


3- Tuang atas cake swiss roll
4- Masukkan sekejap dalam peti es

Layer 3

1-Toskan buah cocktail dimana airnya x nak guna tau.Nanti jadik puding banjir plak.
2- Buah buhan cocktail sahaja diletakkan


Layer 4

1-Didih jelly + air + pewarna merah (bagik warna merah tue cantek x pucat) selama 2/3 minit
2- Biakan sejuk skit, jangan sampai keras plak 
3-Tuangkan atas adunan tadi
4-Masukkan dalam peti es sekejap jer

Layer 5

1- Potongkan  peach @ susun terus atas adunan tadi
2- Sejukan dalam peti es sampai korang nak makan nanti
*Cam nak tanggal dah peti sejuk nie asik bukak katup kukak katup. Huhuhu 

Waweiii siap sudaaa...

Ok makan sejuk sejuk amat menenangkan minda... Ermmmmmm
Why Luvly Peach Triffle Pudding? Sebab ada dua dua luv disitu! Wekkkk x luvly pun! Eh. Juga boleh single serve camni.

Mudah kan? Tapi leceh kena kuwar masuk peti es huhuhu. Ok memasak udah meh kita bernyanyi plak...
The Climb by Miley Cyrus | There’s always gonna be another mountain, I’m always gonna wanna make it move, Always gonna be a uphill battle, Sometimes I’m gonna have to lose, Ain’t about how fast I get there,
Ain’t about what’s waiting on the other side,It’s the climb

Bebelan LidiaSuraya : Ok memang sometime hard to achieve apa yang kita nak but the climb mesti diteruskan. Usaha n terus berusaha. The struggles I’m facing, The chances I’m taking, Sometimes might knock me down, But no, I’m not breaking.... Ehhh tersambung nyanyi plak ag. Dengan erti kata lain dont give up sooo soon k? Impian menjadik great in kitchen pasti akan tercapai one fine day!
I may not know it, But these are the moments that, I’m gonna remember most, yeah, Just gotta keep going, And I, I got to be strong, Just keep pushing on.... hohohoho!

22 people luv this entry:

Anum said... [Reply to comment]

SEDAPNYA

Remy hazza said... [Reply to comment]

bila tengok triple pudding tu..... teringat remy pada zaman sekolah.....
menu peperiksaaan subjek ekonomi rumahtangga.... remy masak triffle tu..... he3...kantoi sudah... remy ambik ert.... tapi jgn jeless..... remy dapat A1 spm.... subjek nie.... yg pertama pulak tu dlm malaysia.....he3

Syazwan Che Deraman said... [Reply to comment]

terliur.

wan tak pernah makan triffle @ tak perasan pernah termakan, sebab semua benda macam ni wan panggil puding.

boni kacak said... [Reply to comment]

wah..nampak sedap je tu.hehehe

faizal abd fathi said... [Reply to comment]

sedapnya.....

Phat said... [Reply to comment]

terliur serius terliur

Khairul Abdullah said... [Reply to comment]

Looks yummy! nak kena try nih.

Azlan Strider said... [Reply to comment]

resepi menarik..nampak senang tapi bila i buat selalu tak jadi..hehehe..bakat xde kot..hehehe

Regards,,
-Strider-

YaYaNsMuM a.k.a YM said... [Reply to comment]

uiksss....sedapnyerr!teringin nak try! salam kenal dari YM.:)

Joe_Hans said... [Reply to comment]

nak makan jer....xnak buat..boleh?? hahahaha

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@Anum:ye sedap try laa anum buat

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@Remy hazza: wah hebat laa remy. haa nampak sangat senang nak buat trifle nie kan sampai remy bley score tue.

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@Syazwan Che Deraman: ha ah laaa wan nie memang category puding pun.. cuma banyak layer layer

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@boni kacak: memang sedap pun.. ehh perasan

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@faizal abd fathi: weeweeet

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@Phat: ha ah laaa sampai menjejes jejes...

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@Khairul Abdullah:try laa senang jer buatnyaaaa tak susah mana pong

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@Azlan Strider: alolololo mesti sebab kurang kesabaran nie.. hohohhoho

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@Joe_Hans: bolehhhh kuwa jer duit semua di depan mata.. hahhaha

Azlan Strider said... [Reply to comment]

wah..nampak menarik..kalau jumpa nnt bleh claim suh buat resepi ni..hehehe

Regards,
-Strider-

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

ehhh bolehhh x de hal laaaa ehhhh

Amsyahril Syahril said... [Reply to comment]


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.