Thursday, October 4, 2012

Pilihan Sentiasa Ada

Ehhhh arini rasa tangan gatal nak publish entry tapi tak der idea...

Pilihan #1 : Tepek sekeping gambar feeling feeling arini rabu for slot WW n done wif my entry
Pilihan #2 : Gagah diri perah otak gak untuk membebel. Ayoooooo membebelkan jiwa daku pasti tak der hal nak mengarang 180 patah perkataan tanpa mengira merapu atau kerapu atau siakap stim limo (haaa nampak tak pilihan yang bakal i pilih)
Pilihan #3 : Ok tunggu jer le mode mengarang esok lusa minggu depan atau biler biler datang nanti

Ok sekarang pilihan i adalah #2. Haaaa itu laaa yang dimaksudkan "Pilihan Sentiasa Ada". Tak kira apa pun masalah yang kita hadapi, pilihan sentiasa ada. Jadi jangan la korang kalot kalot mengelabah tak tentu pasal atau stress stress kan diri memaksa diri anda untuk berbuat sesuatu keputusan tanpa mengambil kira pilihan yang ada. Kadang sesuatu masalah bley kita carik solusi dengan menyenaraikan pilihan-pilihan yang ada. Mungkin terdapat 2 pilihan, 3 pilihan .... 6 peminat ehh silap i mean pilihan atau even more. Jadi penting untuk korang membuat pertimbangan sewajarnya terhadap pilihan-pilihan yang ada...

BTW sangat sayang sliper nie, tapi terkopek plak aiii!

Contoh #1 : Ok i pilih untuk beli gam n gam sendiri sliper ni daripada pilihan untuk anta ke tukang kasut @ buang dalam tong sampah @ mengadu domba ngan orang lain dengan harapan dapat sliper baru. Wawawawawa. Walaupun esok lusa mungkin akan terkopek semula tapi puas laa hati kerana dah berusaha fix it wif my own hand. Got me? 

Tapi ada juga yang malas nak buat pilihan so redha jer ngan apa yang ada di depan mata. Bia keadaaan dan masa yang menyelesaikan segalanya. Haaaa tengok sampai tahap tue pun adaaaaaa. Tapi bagik i baiklah kita buat pertimbangan bagi setiap pilihan yang ada bia keputusan yang kita buat tu menghampiri kejayaan. Walaupun keputusan tue kadang kadang gagal, adat laaaa kalo bertanding ada kalah n menang. At least kita dah puas hati kerana pilihan itu adalah pilihan yang kita pilih selepas amik kira pilihan pilhan yang ada. Maka kalau gagal motivasikan diri anda dengan kenyataan "gagal sekali tak semestinya akan gagal berterusan" Acehhhhh cam kelas motivasi plak gayanya kan?

Contoh #2 : Bila anda ada masalah pasti ramai kengkawan yang dedikasikan lagu kan? Nak dengar lagu mana? Ok jum layan pilihan lagu yang ada


Pilihan 1 : One Thing by One Direction | Shot me out of the sky, you're my Kryptonite, You keep making me weak, Yeah, frozen and can't breathe.


Pilihan 2 : Give Your Heart a Break by Demi Lavato | Baby, I'm not like the rest Don't wanna break your heart I wanna give your heart a break I know you're scared it's wrong Like you might make a mistake There's just one life to live And there's no time to wait, to waste


Pilihan 3 : Ya Sudah laaa by Prondan Prakoso  | Saat kau berlari mengejar anganmu, Dan tak pernah sampai ya sudahlah, Apapun yang terjadi, Ku kan slalu ada untukmu, Janganlah kau bersedih, Cause everythings gonna be ok


Pilihan 4 : Separuh Aku by Noah |Dengar laraku, Suara hati memanggil namamu, Karena separuh aku, Dirimu, Ku ada di sini Pahamilah kau tak pernah sendiri, Karena aku selalu Di dekatmu saat engkau terjatuh

Solusi : Tapi i memilih lagu ini


Cinta itu Buta by Armada |Salahkah bila aku mencintaimu, Dan berharap engkau kan jadi milikku,
Walau banyak yang bilang kau tak pantas untukku, Sayang ku mohon jangan tolak cintaku, Jiwa ragaku ini hanya untukkmu, Aku rela berkorban demi cintamu itu, Biarlah orang berkata apa, Manusia tiada yang sempurna, Kuterima kau apa adanya,Yang penting aku bahagia....

Hahahaha. See walaupun ada banyak pilihan yang telah dipertimbangkan tetiba suara hati anda nak dengar lagu lain ? Soooo layan jer laaa. Kan ke itu pilihan anda mengikut halwa telinga anda. 

Setiap orang buat salah n apa pun pilihan korang buat memang takkan senangkan hati semua pihak pun. Jadi buatla pilihan anda sebijak mungkin. Lebih baik kalo korang buat keputusan dalam keadaan tenang n lagi afdal buat solat istikarah n bebanyak berdoa. Ye kebahgiaan itu hak milik semua orang. Pepandai laaa korang buat keputusan mencarik kebahagian itu yer. Kat sekolah pun cikgu tak der ajar camner nak hidup bahagia. Hahahahaha. Wish all of u happy happy sentiasa. Daaaaaaaaaaaa!

21 people luv this entry:

Anum said... [Reply to comment]

thanks entry nie buat anum ketawa

Remy hazza said... [Reply to comment]

pilihan sentiasa ada ditangan kita....... rajin berusaha... byk lah pilihan.... tak berusaha... takde pilihan ler....he3

YaYaNsMuM a.k.a YM said... [Reply to comment]

hehehe..akhirnya....wlpn takde idea, tetiba je entry jadi panjang kan?hehehe...pilihan yg tepat...:)

boni kacak said... [Reply to comment]

banyak betul pilihan cerita dalam ni.ahahaha

faizal abd fathi said... [Reply to comment]

hehehe..berapa versi cerita nih...

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@Anum:hahaha tue la merapu jer kan i nie

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@Remy hazza:tue arr remy, kadang ada banyak pilihan tapi malas nak pikir so bia masa jer tentukan boley..? hohoho

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@YaYaNsMuM a.k.a YM: haaa kan dasar kuat bebel.. tahan jer laaa yer telinga awak awak tue... lalalalala

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@boni kacak: erti kata lain buatlaaa pilihan secara bijak teeettt

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@faizal abd fathi: nie versi marang kerapu lagi merapu.. hahahahaha

Papa Mifz said... [Reply to comment]

yer la takdo idea pun kamain panjang entry...hehe

Azlan Strider said... [Reply to comment]

yup..tapi pilihan yang paling tak best adalah pilihanraya sebab time tu semua orang nak bergaduh...hahahaha

Regards,
-Strider-

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@Papa Mifz:dasar kuat membebel kan... hohoho

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@Azlan Strider:waktu tue kita plak kena buat pilihan yang bijak kan kan kan?

aimaniman said... [Reply to comment]

dofollow sini..

andai akak ada pilihan... tp kerana komitmen akak terpaksa,.. walaupun terpaksa membakar dan mengorbankan diri..
kekadang banyak pilihan, lagi susah, baik kecilkan peluang memilih, lega bila tepat pilihan...

Roslan Putra said... [Reply to comment]

banyak lagu best tu... saya mesti pilihh....

Azlan Strider said... [Reply to comment]

selipar kalau dah selesa pakai memang senang sayang..sanggup gam dari beli baru..hehehe..anyway selipar apa tu??

Regards,
-Strider-

baguznet said... [Reply to comment]

Tu dia... akhirnya pilihan yg menjadi cerpen... :D

Ibnu Kassim said... [Reply to comment]

baa~ CAK!!

hahaha..dr xde idea terus panjang berjela entry dia...

Bangau merah said... [Reply to comment]

panjang nyer entry..kannn..jemput lew ke blog saya ek..layan jiwa..

Amsyahril Syahril said... [Reply to comment]


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.