Monday, May 7, 2012

Ayam Masak Kubis

Hai, ok arini nak citer about my attempt memasak. Ok lauk sesimple jer, cam ngengader je nak post here. Tapi motif nak ingatkan diri sendiri so next time bley refer balik. Eh ada je alasan kamu yer tipah.

I ni kalo tang masak-masak desert memang i suka, but kalo tang lauk pauk ni... Aduyai. Ok ok diri meningkat remaja kan (huwawawawawa c tak sedar diri), so kena la great in kitchen bukan hanya takat masak desert-desert atau manisan-manisan sahaja. Acehhh. Lepas nie insyaAllah i share my recipe plak untuk desert-desert n manisan-manisan yang terbukti kesedapannya. Acehhh nak jugak menilai tambahkan diri di citu!

Bahan-bahan terbabit. Segar dari ladang. Ok tipu beli kat kedai jer. X der makna nak petik segar dari ladang.
1 biji Bawang Merah
3 ulas Bawang Putih
Lada ikut pedas
Kubis 1 bongkah kecil (eh betul ke penjodoh bilangan nie.huwawawa)
Soon Hoon (direndam dulu bagi lembut)
Ayam sebagai rencah bukan ayam sebagai hidangan utama

1-Ok prepare n potong-potong all bahan-bahan
2-Panaskan minyak n tumis bawang-bawang n lada
3-Masukkan ayam sehingga masak

See ayam berlebey-lebey macam nak masak paprik ayam le plak ke lauk kepada nasik ujang
4-Masukkan garam secukup rasa. Mine is 1 sudu besar garam dan 2 sudu besar gula
5-Masukkan sayur n soon hoon dan layukan sedikit
6-Siap untuk dihidangkan.

Big Clap for myself. Sedap ok juz nice secukup rasa, manis, masin n pedas di bibir skit. Nyummmmy. Terharu plak i untuk peningkatan diri sendiri.
Kenapa i namakannya ayam masak kubis? Kerna ayam lebih banyak dari kubis, patutnya ayam sebagai perencah buat rasa-rasa jer. Haihhh dah memang peel i suka nak mewah-mewahkan rencah-rencah. So i named it Ayam Masak Kubis!

Juz Bebelan LidiaSuraya : Mode mari memasak. Jum saper nak join i g kelasss macaroon nie? Ayuh Ayuh. Tak sabar nak try ni, dengar kata cam susah je nak buat makharoon ni. Jum cabar diri anda menjadik Great in Kitchen. Zsssssssssssssssst


12 people luv this entry:

Anum said... [Reply to comment]

simple n sedap

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

tq anum. 5 minit dah siap. :)

Bitt (double IS) said... [Reply to comment]

cool!
menu 3 in 1 ni i suka...ehhehe nampak sedap dan semua ada ;)

faizal abd fathi said... [Reply to comment]

erk...membuatkan ku punya diet habis malam ni...huhuhu

Boni JLL3 said... [Reply to comment]

haha..berjaya membuka selera orang2 yang tgh diet ni.hehehehe

Boni JLL3 said... [Reply to comment]

haha..berjaya membuka selera orang2 yang tgh diet ni.hehehehe

remyhazza said... [Reply to comment]

simple tapi nampak cam sedap....!

Nini D.. said... [Reply to comment]

sedap & hebat!

Fabulous Me said... [Reply to comment]

Sumpah terliur! (saiko x siap sumpah2?) Dah la tgh pose ganti nihh.. Hukkkkkk!

aReLaN said... [Reply to comment]

uish...senang & nampak sedap.ni nak masuk masterchef next season ke???hehehe...tak pernah makan macaron.nanti dah try buat tu,leh la bagi saya try. :)

Gen2Merah said... [Reply to comment]

Nampak sedap ja kan. Hehe

c'axoera ヅ said... [Reply to comment]

simply the best!