Monday, April 9, 2012

Bandung | Tangkuban Perahu

Aloooooo. Aceh setelah sekian lama menyepi, kini kembali semula. Bajet kepulanganmu dinantilaa tew.. awwww perasan. Ok sorry yer teman teman lama dah tak ngapdet ni. Bz bebenar tapi biler pikir balik apa ntah yang dibzkannya hahahaha alasan sajer kan kamu. Ok jum arini i nak citer about Gunung Tangkuban Perahu. Dah berbulan wisata wisata baru kini ada masa nak bercerciter.

Cantek kan? Dulu katanya pelawat bisa turun ke bawah. Tapi kalo i, bagik free pun tak nak i turun bawah tu, buatnya terpelecok kaki tak pasal je kan?
Tiket : 
Rp. 13,000 warga indonesia / Rp. 50,000 tourist
Rp. 5,000 mobil warga indonesia / Rp. 7,000 mobil tourist
* Tips beli tiket : Biarkan ajaaa supir kamu berbangsa indonesia yang berkata-kata n belikan tiket untuk kalian yaaa.. ngaku jer laaa warga indonesia, murah skit tiketnya. Bijak ngak?

Ok tempat wajib pergi kalo reach Kota Bandung selain tempat bersopping-sopping, haruslaaa ke kawah gunung berapi ni iaitu di Taman Wisata Alam Gunung Tangkuban Perahu. Terletak di daerah Lembang, sebelah utara Kota Bandung. Tak silap dari Kota Bandung x sampai pun sejam, jarak lebih kurang 30 km. Disarankan korang pergi awal pagi k? Sebab dapat scenery cantek pagi n also tak yah beratur lama nak naik tue. Plus masa lain bley jimat p sopping.

I salu bernasib baik sebab x berkabus. While nak balik kabus pun menebal, tetiba jer.
Perjalanan naik ke kawasan pergunungan ini, korang akan nampak banyak orang menjual kelinci. Chomel chomel berlari larian dalam kandang. Again kelinci adalah arnab n bukan miaaw miaaw k? Tapi biler korang nak reach puncak, ramai plak yang jual satay kelinci. ewwwwwwww poor kelinci yang chomel dah jadik satay. Korang bley ker makan satay kelinci? I tak boleh ok, terbayang kelinci buat muka kiut tak bagik makan die. Tapi  kalo korang tak cakap belanja satay kelinci mesti i lincah jer makan bercucuk cucuk. Ketupat satu!!!
 
Feeling twilight plak tetiba. Mana plak my Mr Edward x dapatkan i ni. Cehhhh kan tipah dah perasan jadi Bella sat. Uwekkk rasa nak muntah!Teenggggg!
Tangkuban perahu nie terdapat 3 kawah gunung berapi, Kawah Ratu, Domas, Upas. Tapi i duk singgah bergambar kat Kawah Ratu jer, sebab bagi i sama jer dah nama pun kawah. So jimat masa sebab ari yang sama nak p berlibur di Trans Studio. Ok next entry nanti citer k? Menurut penjual kat sini ag, pakar geologi akan datang mengambil bacaan keaktifan gunung berapi ini sekali seminggu bagi memastikan ia selamat untuk dilawati. So korang tak yah panik-panik k? Ia selamat untuk dilawati n 1969 adalah tahun terakhir gunung nie meletup.

Ewah nasib tak der angin bertiup. Kemain berani bertenggek atas pagar. Tergolek kang terus jadik satay kelinci eeeeewwwwwww!
Ok kat atas ni tak der aktiviti lain kecuali snap snap gambar n aktiviti membeli belah. Korang tolong laaa kira betul betul betul betul betul. Wahhh banyaknya betul, sebab i dah terkena beli buah rasberry berharga RM75 untuk 3 kotak plus free sekotak strawberry. Kalah harga jusco korang. Haihhh camnelaaa tipah boleh tertipu tipahh oiii!!! Stresss laaa. Tue la punca i terus hilang mode bersopping kat sana aritu. huwawawawa

Ewwwww wajah tipah tertipu . Masih boleh tersenyum kelat, Kelasss rasberry ko tipah. Salu 5 ringgit jer ni ko kena titik sampai 25 ringgit. Damn!!!
Istilah orang bercinta " Lautan Api Sanggup Ku Redah" wah wah ye ye je kan? Baik "Ku Kunci Hatimu Di Dalam Hatiku" n nak lagik kejam campak kunci hati ke dalam kawah gunung berapi tu. Baru la orang lain tak boleh nak rampokkan? Ehhh mengarut jer hahaha
Dilupa jangan sejarah about Tangkuban Perahu. Dengar cerita lagendanya berkaitan kisah percintaan antara ibu n anak. Si ibu, Dayang Sumbi seorang wanita yang jelita n awek muda terpisah dengan anak lelakinya Sangkuriang. One day bertemu n jatuh cinta. Menjelang hari perkahwinan mereka, si ibu barulah perasan anaknya itu, lalu die membuat helah agar tidak berlangsungnya perkahwinan itu. Helahnya, dimintanya Sangkuriang membuat perahu beserta danaunya dalam masa satu malam. Dan bila hati dah sayang n jiwa semakin serasi, Sangkuriang sanggup melakukan apa sahaja termasuklah menerima cabaran tersebut dengan meminta bantuan jin untuk melaksanakannya. Bila Dayang Sumbi mendapat tahu permintaannya hampir tercapai, lalu die berdoa semoga cepat la subuh. Maka subuh tiba dan jin jin tersebut berlarian tidak selesaikan kerja. Sangkuriang marah dan kecewa maka menendang perahu buatannya lalu tertangkup menjadik Tangkuban Perahu. Katanya dari bawah gunung nie kelihatan laksana perahu yang tertangkup. I lupa plak nak meninjau. Nanti kalo korang p boleh la tengok k? Chill n have a nice day!

Juz Bebelan LidiaSuraya : Arini malas nak bebel. Talking too much pun boleh buat orang muak! uwekkk :P esok lusa atau haaa kan dah mula balik kuat membebel. Dasar kuat omong ini orang yaaaa. Hu hi Hu hi :)

25 people luv this entry:

remyhazza said... [Reply to comment]

nak pergi jugak satu hari nanti....... tahun depan kut !!!! tgh berkira2.....

lagi satu... thanks for the gift... remy dah ambik pagi tadi.....
mekasih byk2.... tapi remy tak bukak lagi.... sayang !!!! he3

Karukord Jagau's said... [Reply to comment]

saya blom pernah sampai sini lagi....blom ada rezki lagi :)

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

Remy : g laaa nnt i buat entry tmpt2 menarik u should go while in bandung k?
Karukord Jagau : nnt ada rezki p la yer.. Menarik gak bandung ni.. :)

kim heeruul said... [Reply to comment]

ada sejarah rupanya..btw, pergi bandung tak ajak gua kan. =p

Papa Mifz said... [Reply to comment]

wah ramai yer org kat situ...teringin jugak nak ke situ 1 hari nanti...

Bitt (double IS) said... [Reply to comment]

cantek tempat tu....belum pernah sampai situ tapi pernah singgah blog yg singgah situ hehehe

zOeY zAu YaH said... [Reply to comment]

cantiknya =)

is_isaac said... [Reply to comment]

tangkuban perahu ni mmg best! tapi tak best, rmi sgt salesman duk jual! rimas! haha

MamaEma said... [Reply to comment]

cantiknya tempat tu...INSYAALLAH satu hari akakn berjalan ke sana

Azlan Strider said... [Reply to comment]

weekend nie nak ke bandung..hehehe..kalau sempat bleh gak singgah tempat2 camnie..hehehe

Regards,
-Strider-

Roslan Putra said... [Reply to comment]

best sangat leh gi oversea.... nak-nak ada duit berjota-jota... lgi best ...

Rtp Farra Arisha said... [Reply to comment]

have reached this place. :) tempatnya yang begitu alami, dingin dan menenangkan! :) also, the most suitable destination-to-go when in Bandung. :)

Mr.Clive said... [Reply to comment]

peewitttt...sape yang tudung purple tu?kehkehekhe XD

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

kim heerul : ooo terlupa nak ajak laaa hewhewhew

papa mifz : mmg ramai orang kat situ terutamanya penjual penjual

bitt & zoey : nnti g la yer. cantek tau

is_isaac : betul, terganggu kita yang nak menikmati pemandangan n kedinginan kan? ramai sangat penjual nya sampai naik pening kepala kan?

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

mama ema : jum kita ke bandung...

Azlan : wahhh singgah singgah jangan asik nak sopping jer.. hehehe

Roslan : Abg Lan.. sesekali stress buat hrmis, berjalan laaa hahaha

Farra Farra : dingin n nyaman kan.. sedap jer mata memandang

Mr Clive : ha ah saper ek tue? xoxoxo

iedchan said... [Reply to comment]

tantekk..ehhe hari tu i pg bandung sopping je..tak smpt nak menjelajah tgk pemandangan ni..:(

Boni JLL3 said... [Reply to comment]

kawah gunung berapi?? pergh. tak berani nak pergi. kalau pergi tiba2 meletup.mak aih

Fabulous Me said... [Reply to comment]

kamu nmpk manisssssssssssssssssssssssssssss skali bergambar di pagar/tembok itu. apa rahsia? ahaks

and gmbr yg berangan bella tuh sgt santekkkkk!

AriF FaZDiLaH said... [Reply to comment]

i follow

khairul said... [Reply to comment]

best la tpt ni..bau busuk tak?

Mr.Clive said... [Reply to comment]

halooo u!

Cik Yatt said... [Reply to comment]

wahhbestnyeeeeeeeee...

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

iedchan : Ok bley ada alasan to go to bandung again. hehe
Boni JLL3 : tak yah risau safe utk dilawati. Tapi kuasaNya kan. huhuhu
FM : Tq FM... kamu puji terlebey sudahhh ni. TQ TQ muahhsss muahhsss
Arif Fazdilah : TQ sudi followww
Khairul : tak bau pun. Dingin n damai jer. Best!
Mr Clive Halllooo u kembali
Cik Yat : Memang best!

c'axoera ヅ said... [Reply to comment]

heheh mmg cantek tmpat ni.....maybe pergi balik nnti 1 hari nanti :)

Wak Gelas™ said... [Reply to comment]

wak pon matcham nk gi tangkuban perahu je nii.. iiiHIkks