Sunday, June 14, 2015

Preparation Tips & Bajet To Gold Coast, OZ

Yuhuuuuu arini agak tenang n mendung, jadik mode bermalas-malasan tu pun tiba... Jadiknya selak selak gambo lama lama n terpikir nak up skit info for those yang nak ke OZ. Nie base on my experiences la kan...

Coolangata Airport - Safely Arrive abaikan mata sembab x cukup tido gara-gara well study about Gold Coast! Ko ingat x yah study ke nak terjah negara orang nie. Bolehhhh, tapi bawak duit berkepookk skit naaaa. Study skit sebab nak jimat! 
1- Flite Tix
Yup ni laaa yang plg utama n patut didahulukan. Must do no 1. Pilih tarikh yg sesuai n promo terbaik.  

Tips here :
Beli la makanan online yer cheaper skit. Lagipun flite for 8 hours kot n yet baik makan dalam flite dari kat OZ tu, jimat skit kaw! Kalo nak ag jimat x yah pilih seat, ni kalo p ngan kengkawan ker kan x kisah pun duduk bercerai-berai tapi klo g ngan familia harus ar bonding time. Gitewwwww.
Nasik Lemak Pak Nasir is a must laaa kan, bley order 2x sebab ada 2x time makan sepanjang 8 hours tu.

Mine : 
Aritu for 6 Tix Airasia. Eh Airasia, tq cos i can fly to OZ, dulu tecik2 ag dah berangan nak fly to here.Syukur Alhamdulillah...
Tiket 19 may - 24 may = RM5,860
Seat = RM 420
Makan =RM 130
Beg = 169(40kg) pergi + 199 (50kg)balik * harusla lebey muatan skit biler balik nak ngankut kangarooo sekor kan
Total = RM6,778
Kira 1130 per pax la pergi balik siap makan n luggage.


 Blanje selfie in flite cikeddddd :P
2- Passport +ETA
Haaaa pastikn laaaa yer hidup, valid n waktu fly is still 6 month b4 expired naaaa. Ok for ETA can do online wif price AUD20.


Buku merahhhh jangan lupa bawa mogaaaa-mogaaa belum tamat tempoh! Kali ini kita pergi lebey jauhhhh pergi lebih jauhhhhhh oooooo
Tips here :
Is x yh buat online kehkeh... Why? Nk jimat potongan 50% wat ngan travel agent. I dapat plg cheapers rate here rajawalibintang. 1 pax for RM30 instead wat sendr AUD20 haaaa. ETA ni apply awal2 pun boleh coz die valid 1 year multiple entry tp per entry x bley stay more 3 months k? Ada jugak baca dalam internet, book ngan intan. Tp i terjumpa lewat katanya rm20 jer per pax.Those name like Hassan Abdul Mohd n etc (typical islamic name) akan dpt status ok on board je. Haaa x yh gundah... Ok je to board korang tu.Ok then eta tu print je standby tp derang x tgk pun sebab they tau dah kita dah apply tru system derang.

Mine : 
6 pax X RM30 = RM180 n my dad pun dapat status "ok to board" coz nama Hassan tu ewwwww oz oz 

3- Book Hotel
Ok now adalah jaman fr agoda, booking.com n bla bla bla. Guna la those app utk book hotel n yet lagik cheaper kot.. 


Tips here :
Ingat pilih stay at Surfer Paradise n pusat bandarnya adalah Carvill Ave, walking distance to centre atraction pilih la hotel area tu. Nak apartment pun bersepah here. Nak tempat yang banyak club could stay kat Orchid Ave. Happening walau x p clubbing nk kuwa n jalan2 x la lorong sunyi ye dak? Sampai ke pagi happening. x yah risau InsyaAllah selamat. Derang jaga hal memasing, tak der nak usik nak tenung atas bawah nak swit2 kita x de! Nak jimat blanje, perut kenyang, book fr apartment wif kitchen. Bley masak2 n save duit mkn... Here mkn mahal yer n yet nak carik halal ag satu kes tq

Promenade Apartment betul2 kat tengah Bandar. Seee pemandangan dari living room


Pemandangan Bawah - x sejuk p laaa gedebushhhh. 1st time I x gedebushhhh uallls

Mine :
Promenade Apartment for 4 nite wif 2 bedroom apartment is = AUD456. Deposite while booking AUD200, 1 week before arrival they charge full amount dah n upon arrival u all kn letak 200 for bond gitewww. Hati2 wif terms n con waktu booking yer n pasti kan balance credit card mencukupi after diconvert hewhewhew. Hotel ni di Orchid Ave. Sangat strategik n also sgt lengkap, dapur wif full kitcheneries, mesin basuh, dryer sampai sabun basuh pinggan pun ada k. Sangat recomended to all. N those yg lebey muatan, here 1 apartment katanya x bley lebih 5 org. Like mine buat senyap jer book room for 4  padahal kami berenam hewhew. 

Queen Bed - Selesaaaaa
 Bilik wif 3 single bed. Kemas n Bersih
Seee dalam bilik pun city view. Lupa tutup tingkap haaaa blanje la

4- Transport
Ok bley la pilih nk travel by public transport atau sewa kete. My suggest is kalo reramai sewa kete la tong tong.

Tips Here : 
Ok those yg nak public transport bley usha kt sini (gc shuttle) ni ada 2 type :
Wif Airport Transfer = Freedom Pass atau
x nk Airport Transfer = Gold Pass atau
Bley pakai Card like top up top up. Jgn risau public tranport here selesa n on time.
Ok bley usha here jugak (con-x-tion) utk arrangement transport (airport transfer n themepark transfer) tp ni kn bg detail kul bp nk pickup n kul bp nak blik.. X de la sesukahati nk naik like naik bus kn kn. Yg nak sewa kete bley try here gc family car rental @ alpha rental @ budget rental
So bergantung pada anda la nak pilih mana n jangan lupa atur itenary n buat la calculation sendiri


Mine 
Lepas kira2 all, lagi berbaloi utk sewa kete for 4 hari
Toyota (8seater) * Sewa kete dari family car rental
Total 352
Deposite 75
Security bond 185
Incident liability 275
Bajet fuel : 100
* ok ok tak yah pening camni kekdah nya
Book online + bayar Deposit (AUD75) + receive call confirmation or mail + Upon arrive bayar balance (AUD352-AUD75) n bond (AUD185) + jika pulang ok n minyk cukup bond tu refund next day klo cc + kalo kete x ok die charge there n bley claim up to AUD275 incident liabity (bond include) settle. Nanti dalam email die dah bg map mn depa tunggu, kuwa je arrival tu kuwa pintu bila jumpa kafe. Cross road, depa tgu there by van atau minibus wif tulisan gc family car rental. Waktu pulangkn klo not in working hours depa, tglkn je kt airport. They teach us nanti nak tinggalkan kat mana n camner gaya nak lock wif key leaf inside.


Depa drive we all here utk collect kereta yang disewa
Yeayyyyy lets jummmmmssss kete I sewa yang putih nie. untuk 6 penumpang la katanya. Those pergi berdua mesti laaa lagik jimatttt
Jangan kedekut sewa je GPS ni sebab telepon korang roaming connect internet lagik mahal kot n nak carik sim card tempatan dan aktifkan pun take times
Meround-round baru jumpa simcard nie. RM32 x silap after convert. Tak ingat the terms tapi  cukup la sepanjang kat sana. Ada instruction kat belakang how to activekan. Sangat Jimat!

5- Ok make an itenary.

Penting sebab dari itenary la bley bajet fr all entrance fee yer. Bukan murah yer all entrance

Tips here :
Rerajin la usha promo online di myfun n themepark n also group on
Semak voucher2 kat pamplete2 yer


Jimat tu 50% ! Rajin collect n semak! Useful coupon inside!
Mine :
Tix 3 theme parks = AUD310.44 (Sea World + Movie World + Wet World) * untuk 6 pax harga Normal Price 1pax AUD99 kalo 6 dah AUD594 tue. Jimatkan ? Buy promo dari myfun. Wet world i x p sebab macam lebey best sunway jer n yet baik cover tempat lain dari main air kat tempat dah sejuk ni!


Sea World - Best banyak show plus bawak kids more fun, sesuai untuk orang tua jugak tapi kawasan soo besar n penat skit nak jalan

Movie World - Sesuai untuk orang muda mudi. Kawasan x besar sangat tapi more fun sebab banyak maskot inside setiap character cartoon kot
Country Paradise = AUD83.50 * exclude meal kalo NP is  1 pax AUD 39.99


Berbaloi p here dari main air. Ada kangaroo bley selfie selfie
Aquaduck = AUD157 * guna voucher dalam pamplete save AUD10 (Mahal sebenarnya tapi pikir laaa nak naik atau x kalo kids memang suka naik nie. Bley dapat lesen memandu n bley try pandu aquaduck ni!



Kalo kat melaka dah kutuk n memang x laaa nak naik. Kat sini mengeletis plak sampai-sampai nak naik. Konon Tourist kan harus laaa pusing kota
Skypoint = AUD93 *guna voucher dalam pamplete save 1 entrance fees untuk dewasa!
* tengok gak terms for pakej family, children n senior citizen ( klo pensioner, warga mas kita x entitle yer only fr aust n new zealand citizen) n kids for them
Ada yg till age 12 ada yg till 14


Skypoint - x de aktiviti atas nie tapi sangat lawa pemandangannya. Rasa syukur pada yang Esa n cantiknya ciptaanNya
All price atas nie for 6 pax yer. So korang bahagi la baper per pax. Like mine untung p waktu sepi.. X peak season oz, promo vip card dr 99 off 50% to 49 giler ko jimat 50 aud = 160 rm per head kalo 6 dah bapee keuntungan disitu yeayyy. 


Rajin amik pamplete n semak for discount coupon.
Itenary kami :
1st day, chek in aquaduck, caville ave, hrc
* miss our wet world sebab letih baru sampai n pikir2 takat main air jer kan hoho
2nd day, sea world, servey2 souvenier shop
* sea world tu besar n letih jalan so peruntukkan laa masa yang panjang situ n nak menyinggah mana-mana after pun cam tak larat jer!
3rd day skypoint, movies world, beli souvenier
* Skypoint tue like KLCC jer g pagi2 ok sebab die bukak awal n movies world tue x besar kecik jer tempatnya tapi banyak show yang not to b missed! so stay lama tapi x letih sangat laaaa
4th day beach, paradise country, harbour point, hrc, souvenier
* Singgah beach pagi2 untuk amik gambo lawa... sini cepat gelap so kalo kul 5 lebey tue baru nak p beach dah x cantek actually. Paradise Country yang menarik is kangaroo n koala laaa spend kejap pun x per actually. Harbour Point sort of JPO la wajib beli barang ok, murah n nanti menyesal x beliiiii ok nak nangis dah sebab im tooo kedekut berbelanja there hahahahha
5th day check out 
 *Early flight so x singgah mana langsung ke Airport kita! huhu rerasa bley datang ag x? maybe Part OZ lain maybe! hahahahha

6 - Food & Medicine
Ready kn bahan2 fr nk bawak (food ubat n ext) food here mahal sgt, sesekali bley la mkn luwa. N satu ag cr food halal payah gak yg ada byk is kebab... Ermmm sembab laaa muka ari2 mkn kebab. Masak ag best so bawak la yg mncukupi.. Untung2 korang x kena check kt airport so semua lepas. Ok elakkn bawak product tenusu n daging2 mentah k? Yg len ok jer, pes brahim, pes maggie, maggie, spaghetti, mee, sardin n beras beli yg dah packed n label kn walau rempah ratu, instand
Jimat! Bekal setiap kali pergi theme park!

Sopping bawang. Yang tue x tau namanya bawang putih tapi onion entah laaaa.
7- Baju yg mncukupi 

Kaji dulu weather camner n bawak la yang berpatutan. aaaaaa x yah bawak banyak sebab ada washing machine n dryer kan!


Wajib sopping. Kalo x menyesal. Murah even after convert! Nangissssssssss

8- Ready for boarding

Yeahhhhh biler dah prepare semua kat atas tue... here we goooooooooooo ready for boarding. Baru la yakin nak jelajah negara orang. Australiaaaaaa aku datanggggg tapi nak p part lain plak. Wink Wink!


Kat sana jangan lupa beli souviner. Quality bagussssss
Bebelan LidiaSuraya : Nexttttt....

2 people luv this entry:

Daniel Youd said... [Reply to comment]

I love going on vacations and renting cars. There are so many awesome ones to choose from and it makes vacationing so much better. I can't wait to travel again just so I can rent a car.Gold Coast Car Hire

Carol C. Writ said... [Reply to comment]

I'm jealous you have this great experience. You looks so lovely with your dress and I like the place you visited. I wish to travel with my friends on holiday.All Coast Car Rental