Hoho still x terlewat kot untuk wish to all Selamat Hari Raya n Maaf Salah Silap yer ;) Ok coz ketupat, lemang rendang is tooo mainstream for this raya. Apa kata lets try ayam kuzi plak for hari raya kali nie. Ok bukan suh lupakan tradisi tapi sesuai kot untuk menu open house sempena rasa. Really!!! Sure tetamu korang tak nak bangun dari kerusi makan korang. Hahahahaha! So Let Try :
Taraaaa Ayam Kuzi as main dish for open house! |
Bahan - Bahan terbabit...
Bahan Perap Ayam Kuzi
Bahan Perap Ayam Kuzi
1 ekor ayam sederhana
Sedikit halia, bawang merah, bawang putih (kisar jer)
Garam
Tepung jagung
Bahan Tumis Kuzi
1 paket rempah Kuzi Cap Tanjung
Sedikit halia, bawang merah, bawang putih (kisar jer)
Garam
Tepung jagung
Bahan Tumis Kuzi
1 paket rempah Kuzi Cap Tanjung
2 labu bawang besar (mayang halus)
1 inci halia (mayang halus)
3 ulas bawang putih (mayang halus)
1 tin susu cair
3 sudu minyak sapi ghee
1 sudu tomato sos
1 susu cili sos
1 sudu kecil garam
2 sudu gula
2 sudu tepung jagung
Kismis
2 sudu gula
2 sudu tepung jagung
Kismis
Gajus
Langkah-Langkahnya
Perap Ayam
1. Perap dengan sedikit halia, bawang merah, bawang putih + garam + tepung jagung
sikit * halia n bebawang tu semua i kisar jer senang nak gaul gaul nantikan
2. Pastu goreng separuh masak atau jangan garing sangat yer
Lebey enak kalo diperap semalaman...
|
Tumis Kuzi
1. Panaskan minyak sapi ghee
2. Tumis halia, bawang merah, bawang putih sampai garing dan naik bau
3. Masukkan rempah kuzi dan tumis seketika
Those yang suka bawang lebey can add up more onion yer! |
4. Masukkan susu cair + 3 tin atau lebih air masak. Ikut la nak kuah banyak atau tak
5. Masukkan tomato sos, cili sos, garam, gula dan kacau sampai gelegak
6. Masukkan ayam tadi
7. Masak sampai kuah nampak sebati, kalau nak pekat boleh letak tepung jagung sikit...
6. Masukkan ayam tadi
7. Masak sampai kuah nampak sebati, kalau nak pekat boleh letak tepung jagung sikit...
8. Dah masak tu, boleh masukkan gajus dan kismis.
Haaa memey Nampak cair... do gelegakkannya dengan api kecil lelama sampailah kuah pekat n ayam nampak sebati. |
|
Close up skit kat Ayam Kuzi ituuu. Lebey enak dimakan bersama Baby Plain Bun @ French Toast Bread. Selamat mencuba :) |
Bebelan LidiaSuraya : Yeayyy dah lepas laaaa cabaran beropen house! Tapi kan lebey enak kalo ada menu satay... hahahaha!
2 people luv this entry:
Tetek ko sedap lagi dr ayam tu
Tetek ko sedap lagi dr ayam tu
Post a Comment