Monday, February 2, 2015

Row Row Row Ur Boat @ Mekong River

Mekong River - Must go kalo ke HCM
Mekong river ni kalo x silap sg ke 10 terpanjang di dunia. Mengalir dari Tibet hingga laaa China, Myanmar,Thai, Laos, Kemboja n Vietnam, rentas negara tu ok! Tour ni seharian from as early as 7 am till 4 pm. Maka jgn verangan nak amik boat petang or watsoever. Harga tour is 200,000 dong @ 10 usd, include mkn tp x HALAL yer. Sila tapau nc lemak x yh segan, all islam pun bawak tapau n kalo segan lapar laaa korang yer seharian tanpa makan.

Ni laaaa bus yang kami naik selama hampir 2 jam ke Mekong River
Ok bus pickup akan amik seawal 730 am di bawah hotel then kita meround laaa satu bandar tu nak amik all penumpang. Best jugak jd antara yg terawal, bru la tau ooo laa hotel ni kat sini, ooo laaa kat sini museum. Ok 830 bus mula gerak masuk free way, highway laa konon. Masa perjalanan almost 1jam 45 minit to Terminal Mekong River, tp kita akan stop kat Mekong Rest Stop after 1hour perjalanan. Dalam tu tourist guide akan duk bebel la pasal HCM n Mekong River in english tapi ala2 Vietnam la kan. Ha die pun story about Mekong asal dari 9 kepala naga laaaa itu laaa ini laaa. Pastu i layan perasaan n malas amik tau. 

Penat laaa die ni bebel tapi dah memey keje tour guide kan...
Ok sila la p toilet here sebab sini bersih n yet cantik tempatnya. Menyempat ajer nk snap3...


Menyempat ajer
Dan lagik...
Dari Rest Stop ni teruskan perjalanan semula ke Terminal around 30 minit ag. Kat Terminal ni byk jual topi at cheaper price RM5 je x silap then bile reach sini, kita akan diarrange utk naik big boat yg 40 seater.

Laluan masuk ke terminal bley jamu mata. Panas? Bley beli topi.
Ready jum. Boat to Mekong River Tour
Map Mekong River
Ok pulau pertama yg disinggah adalah untuk tgk sarang lebah ni haaa . Nk amik gmbar pegang pun boleh at no charges . Berani n tak je la kan. Kat sini serve honey n lime dan jugak kerepek pisang, halia dll. Royal honey jugak dijual pada rege RM30 camtu. Selain lebah, ada jugak ular sawa can pic sama, tapi x laaa bagi i kan! Lg nak menjauh adaaaaa.

They serve madu + lime = faveret tuuuu sedap * nak lebey pun bley free je
Menunya pelbagai kerepek * ok x heran acehhhh
Kita kan pencinta haiwan, harussss la slot bergamba ngan haiwan. Kalo tetiba sengat muka... Amikk kawww!!!
Penat main lebah, 2nd cup plak.. Kecik kot cup nya huhu
Then kita ke Ladang buah plak. All the way akan lalu tempat jualan kraf dari kulit lembu laaa bagai. Others say here cheaper n betul tulen dari dijual d bandar HCM tu. Tapi like biasa, i bukan jenis yg suka beli belah merapu2 ni. So tiba ladang buah ni kita diserve plak dengan buah2an tmpatan eg ciku, nenas, mangga, betik, limooo bali dll. Sambil mkn tu akan ada laaa awek2 vietnam ni akan sing a song gitew. Layan je la kn. X yah bayar all include dlm pakej tour ni.

Jangan tertipu plak, buah-buahan ni digantung jer.
Semuanya manihhh manihhh belaka. 
Lagik manihhh yang baju pepel ehhh silap. Ni la penyanyi vietnam tu akan dodoikan tepi kita while menikmati kemanihhhsan buah-buah tu.
Ok then acara kemuncak untuk Mekong River Tour ni mestilaa sesi row row row ur boat. Memula ingatkan kita mendayung sendiri, sebab dibagitau kena b in 4 person 1 group for 1 boat.. Since kami bertiga, ada laaa mat salleh ni offer to row a boat for us. Acehhh gitew, rerupanya kita duk ajer. Ade je yg tukang dayungkan. But lain rasa naik boat ehh ke sampan yang sama2 aras je ngn sungai ni... Risau tergolek ada jugak. Tp precious time naik sampan mnyusuri laluan Mekong River ni selama 20 minit ni. Jauh jugak laaa dayungannya. Sg ni kecik je tp full of boat ok.. Kira dalam sungai pun ada trafik jem kaw, curlasssss! Dalam boat ni they provide topi vietnam, bley pki sbb panas n feeling pelancong n jgn lupa selfie. Acehhhh! Dah sampai tu nanti jgn lupa bagi tips ye. Penat tu dayungkn korang.
Sempit je laluannya
Menyelusuri pepokok nipah...selfie sikittt
Dari sampan row row tadi kita akan transfer to big boat 40 seat pulak ke coconut candy factory. Pembuatan secara traditional guna tenaga manusia. Proses ambil masa 45 minit to produce candy ni. Here pun ada cenderamata yg diperbuat dr bahagian2 kelapa eg tempurung untuk dijual.

Hand made gitewww. 
Bungkus pun hand made

Selain candy, ada jugak jual perhiasan n cenderamata bley sopping jugak ni ag
Lastly untuk destinasi terakhir mestilah untuk sesi makan2 lunch. Dari coconut candy factory naik la boat 12 seater to restaurant plak. They say they serve fish n chicken n steam rice but in menu they serve snake, iguana n lots more bebukan ok! oh sooo ekzotik restaurant rupanya tp belangkas x serve plak  *btw, kamu, are belangkas ekzotik? Hahaha. Ok td kan kita tapau food kn ? Meh duk kat halal section ( they provide n asingkn siap2) n mkn la bekalan kita. 
Halal Section - diasingkan sesiap, Ye laa kang x selera plak tengok derang makan iguana kan? hew hew hew
Buka bekalan n makan. Yum ada telur ada ayam memey la... terbaik!
Nampak x tepi restaurant tu? Pekerja restauran tue tengah duk melapah ular sawa ok! Nak terkeluar isi perut ni uwekkkkk!
Haaa waweiii ada electrik cord ok kat sini, can laa charge phone sebab dah snap gambar juta2 tadi n here walau dalam ceruk, talian full bar ok for internet. Saluteeee wei! Kat sini beware of dogs ok, lots of anjing here! Anggap je like cat tapi jangan plak gatai nak sentuh2 n manja2kan like cat. Then lepas da makan kenyang ada buaian petang u can enjoy urself berbuai di bawah teduh rerimbun pohon atau ada bike can ride pusing kg 20 minit. Ok x de saper nk carry me so i pun malas.. Dah nama makan nc lemak kn.. Lagi best duk rehat charge phone. All dah include dlm pakej. 

Jangan nak heran memey culture derang kat restaurant ada buaian gini. Mungkin lepas makan derang senangkan hati berbuai kot
x melepaskan peluang berbuai jugak
Basikal tuaaa gitewwww
Row row boat dah, makan da, berbuai da, nyanyi da, berbasikal da now kita naik balik boat 12 seat to transit to boat 40 seater.. Then berlayar laaa balik ke terminal then naik bus semula ke Saigon. All the way bley tido sbb dah letih. We request to send us 1st at Hong Hailong Hotel ehhh silap we stop kat Ben Than sebab nak terus soping last, esok nk blik da jb. We reach about 4pm.
Kerjanya asik la transfer boat, big boat, small boat, row row ur boat. Memey puas laaaa naik boat!
Big Boat - 40 seater
Small Boat - 12 seater
Row Row Boat - 6 seater include 2 pendayung
Verangan sambil men phone. :)
Summarynya.. Sangat berbaloi ngan 200,000 dong tu. Dalam RM3+ je kot per pax, naik bas, boat, basikal semua rasa laa cuma x de keretapi je . Boat plak dari sampan jejak air, boat kecik 12 org n boat besar 40 org semua korang merasa laaa. 


Nampak terminal ni maknanya dah sampai daratan yeayyy!!!
 Those mabuk lauk haaaa sure mabuk sg plak korang pasni. But apa pun dah sampai HCM x sah kot x pegi Mekong River ni!!! Wajibbbb tau!

Bebelan LidiaSuraya : ehh tahun ni x atur trip mana2 ag ni... Harusss kn lincah, air asia tix murah2 kot.

1 people luv this entry:

bpk muliadi said... [Reply to comment]

KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل

KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل


KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل