Saturday, December 8, 2012

Butter Prawn Lemak Berkrim

Haaaaaaaaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii. Panjang okehh nak ganti sebab lama dah tak hai hai korang kan kan kan? Sorry laaaa kehidupan semakin sesak nafas n bz lately. Tapi i masih teguh berdiri di sini wif seribu senyuman untuk korang. Acehhhhh luka di hati biarla sendiri yang tanggung wawawawawa. Ok meh meh banyak nak share ngan korang nie, episode makan sana sini, jalan sana sini, masak sana sini, buat perangai sana sini n bla bla blaaaaaa. Nanti bley laaa di jadikan panduan kepada korang kan? Panduan yang membantu korang hopefully, bukan berbau menyindir hatta menyakiti hati orang lain. Eh buat disclaimer plak awal-awal. Hahahahaha.

Ok rini i nak share laaa my new reveal recipe of Butter Prawn. One of my faveret lauk pauk nie. Walaupun baru jer 1st time mencuba tapi nak gak share wif u all sebab rasanya resepinya enak bangat n sesuai la korang nak cuba test. Sebab ada yang comment masak butter prawn tapi kenapa prawn rasa prawn. Hahahaha chomel kan? Memang laaa prawn rasa prawn!!! Lucuuuunya kamu. Ok x moh sesedey butter prawn tak menjadik, ayuh try sekali ag wif my resepi k? Sure pasni ur prawn jadik rasa butter prawn. Mudah jer tapi yang payah nak buat sarang telur tue. Grrrrrrrrrr stresss i tau sebab tak berapa nak menjadik. Tapi the taste was sooo awesome, eeeeeeeeee terpuji diri plak!

Bahan- Bahan Tervavit..
Bahan-Bahan Terbabit - Langkah 1

15 ekor udang
Sikit garam
Sikit lada sulah
Marjerin aka butter

1- Masukkan & panaskan sedikit butter
2- Gaulkan udang wif garam n lada sulah
3- Goreng udang terbabit separuh masak
    * Tak yah lelama nanti merengkot plak udang tue over over nanti
4- Angkat dan toskan minyak

Bahan-Bahan Terbabit - Langkah 2

1/4 susu cair
2 ulas bawang putih
3 batang cili padi  * ikut pedas
3 batang daun kari

Ermmmm baruuu laaa creamy creamy nyumm nyummm
1- Masukkan & panaskan sedikit butter
2- Tumiskn bawang putih n cili padi n daun kari
3- Masukkan susu cair
4- Masukkan udang yang telah digoreng di langkah 1 tadi

Bahan-Bahan Terbabit - Langkah 3 (Paling mencabar minda & ketangkasan tangan)

1 senduk minyak
1 senduk butter
2 kuning telur

1-Panaskan minyak & butter
2-Kuning telur di tuang secara tarik tinggi-tinggi agar halus 
3-Kuning telur dikacau pusing bulat sehala laju-laju
4-Ditoskan minyak
5-Ditaburkan diatas udang dari langkah 2 tadi

 Taraaaaaaaaaaaaaa ...................................

Haaaa gini laaa ghupernya My Butter Prawn Lemak Berkrim.
Inilah hasil pendapatannya. Walau sarang telur nya cam agak fail! Tapi try laaa rasa kalo berani. Hahahahaha Recipenya sooo easy cuma kekdah n ketereran anda terserlah dalam pembuatan sarang telurnya okeh. Sarang telur yang sebenarnya n sepatutnya adalah seperti .......

Haaaa begini! Baru laaaa Pro namanya. Yang pegang udang tu memang pro tang makan udang jer. No Doubt!
Tak kisah laaaa walau sarang telur tak menjadik atau prawn rasa prawn yang penting the effort tue. Like me effort dalam mengejar misi "Great in Kitchen" masih diteruskan dan tak pernah pudar. Usaha tangga kejayaan ayuh mencuba ag utk mendapatkan butter prawn yang terbaek! Hahaha

Walau butter prawn td tu nampak tempting wif sarang telur yang berjaya tapi taste attempt yang ini jauh lebey lazat, juz tertinggal susu cair jer ni. Aceh ngomen like dalam episode Masterchef plak! Hahaha ;)
Juz Bebelan LidiaSuraya : Masam Manis Masin Lemak Berkrim adalah rencah kehidupan. Face it wif lots of smile n keredhaan. Ermmmmmm Life ada turun naiknya n pasang surutnya. Juz follow the rhythm. Yang penting luv ur Life!

9 people luv this entry:

boni kacak said... [Reply to comment]

wah...sedapnya....

Remy hazza said... [Reply to comment]

lama nya menghilang....... bila dah kembali siap bwk butter prawn lagi.... sedap tu........

~Beb~ said... [Reply to comment]

ctk jgk beb! klu aku sure tebarai habis!

diana said... [Reply to comment]

yng penting rasa sama macam kat kedai..heheh

Mas Zull said... [Reply to comment]

assalamualaikum lidia....sedap jer tengok terliur plak ni...;)

fairus said... [Reply to comment]

NAMPAK SEDAP.. TAPI BERMINYAK.. KURANGKAN MINYAK YE..:)

محمد رازيق said... [Reply to comment]

sedap ni. rasa cam nak try je. ehe. sbb beli kat kedai mahal. hehe

Amsyahril Syahril said... [Reply to comment]


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Queene said... [Reply to comment]

Blogwalking n jumpa ur recipe ni. Nyum nyum...