Monday, August 6, 2012

Manisnya Madu... :)

Ok, ok, jangan nak salah anggap, sebenarnya nak share wif all of u recipe mudah untuk buat cornflakes madu je. Arini isnin pagi pagi mode dah ke laut, walaupun pelbagai isu hangat di opis tetap tidak menghangatkan mode untuk bekerja today. Eh bley ke camtu eeeeuuwwwwww.

Bahan-bahannya simple je kan tapi sedap di kunyah nyam nyam nyam sesedar balang dah kosong.
Bahan Bahan :
1 Buttercup
1 Cawan Gula Halus
7 Sudu Madu
1 Cornflakes (Besar 325g kalo x silap)
Paper cup

Cara Cara :
1 - Panaskan butter + gula + madu tadi hingga larut
Sila panaskan di dapur k bukan sekadar kacau di besen ni. Jangan ulangi kesilapan i 6 tahun lepas. Ehhhhh
2 - Matikan api n gaulkan cornflakes bersama-sama hingga rata
Pastikan ia rata k? TQ
 3 - Masukkan dalam paper cup dan bakar selama 6 - 10 minit sampai kekuningan bukan kehangitan tau!
     * Sori oven i x berapa cerdik x der suhu suhu bagai... So agak agak la ek.

Before n After :Nampak x bedanya? Garing skit jer after masukkan oven hoho
4 - Taraaaa siap laa semudah 123 or ABC kan kan kan?
Sori nampak too dull kan ? Malas nak letak manik manik color or wat sebab x sabar nak ngap ngap dah. Hahaha! Dasar Gelojoh..
* Cornflakes madu nie memang faveret i dari dolu, tapi nowadays susah nak jumpa jual kat kedai, kalo ada pun mesti ada pastry penganti paper cup tue. X sukaaaa. So buatla sendiri lepas 6 years kot x buat kuih raya since i berbisnes kuih raya.

Bebelan LidiaSuraya : Betul ke Abby kembali ke Norman? Wah manisnya madu between Abby n Memey kan kalo benar? n yet apa kisah cinta Abby wif Zul ek? Takkan let it go begitu ajer... Ha kan dah berbalik to Norman. Ehhhh tapi dengarnya berbaik jer,  Berbaik tak semestinya Merujuk kembali... n Merujuk kembali tak semestinya Berbaik. Tak gitu? Ehhh ntah laaa x tau i tapi indahnya kalo dunia nie tiba tiba jadik aman kan? Semua berbaik baik tanpa ada sengketa. Ehhh berkat ramadhan gaknya!  Seeeedapnya my cornflakes madu. Ehhhhh

20 people luv this entry:

Azlan Strider said... [Reply to comment]

wah..ini feveret i nih..hehe,igtkan u nak kta manis hidup bermadu..hehehe :)

Regards,
-Strider-

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@Azlan Strider: hahahaha sori laa menghampakan u... lalala

AHMAD AFIQ said... [Reply to comment]

nak wat hari ini. mmg lagi semangat nak buat

Anum said... [Reply to comment]

sangat mudah

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@AHMAD AFIQ:buat laa sangat mudah n sedap dimakan

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@Anum:memang mudah pun num.. try it k?

Rahmah Ram Ram said... [Reply to comment]

sungguh mudah!!

Remy hazza said... [Reply to comment]

cornflakes madu......
ala touching ler pulak.... terinagt mak kat kampung..... tiap2 tahun mak buat......

WanBeruas said... [Reply to comment]

Salam...nice blog..l m gonna stick round..:0)

ghost writer said... [Reply to comment]

boleh copy-paste nih, kak

Ca Cik Duyung said... [Reply to comment]

kuih wajib ca di ari raya..mesti kena buat dekat2 nak raya.xleh buat awal2 sbb nanti jadi kuih puasa..belom raya dah habis..haha

r-5 said... [Reply to comment]

hahaha terkezut den jugak ingatkan manisnya maduuuuu lain.. kikiki.. cepat bebeno buat kuih, itu lom sempat raye dah abis haha.

khaifaiz said... [Reply to comment]

Alahai... Semudah ini pun sy tak reti nak buat... Memang dasar tahu makan je...

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@Rahmah Ram Ram:amat mudah! Sila la mencuba yer

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@Remy hazza:apa kata this year remy plak buat utk mak.. sure mak plak tacing.

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@WanBeruas:oh salam kenal.. tq :)

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@ghost writer: sila sila ilmu tak baik kedekut. share la walau semudah abc.. hahaha

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@Ca Cik Duyung:Conflakes Madu nie kalo ngadap sebalang kejap jer abis..

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@r-5: Amboii ingat kelain jer yer... sajer test market buat kuih raya sendiri. Ehhhh betul laaaa buat buat abis dah...

LidiaSuraya said... [Reply to comment]

@khaifaiz:alaa 6 tahun lepas pun i fail buat kuih semudah abc nie.. huhuhu skrag tidak lagik.... :)