Wednesday, June 4, 2014

Menoropong dari Skypoint Observation Deck, Gold Coast


Yuhuuuu, lama kn tipah x update blog, hewhew. Ok ok kali ni kembali meneropong dr atas Skypoint Observatio Deck, Gold Coast. Baru balik katanya, so harusla rajin kononnya nk mengapdetkan blog. Oo ok ok jum share pasal menara cantek ni

Entry fees : 
Observation Deck (General visit - Siang je)
Family (2 Adult + 2 Child) - aud 57
Adult - aud 22
Child - aud 13

Observation deck ( Day and Nite pass)
Family (2 Adult + 2 Child) - aud 78
Adult - aud 29
Child - aud 16.50

Nak murah lawat malam after 8pm ari Jumaat n Sabtu bley dapat entry aud 10.
* child 5 to 14 yer
* korang x yh beli online for normal prive yer tips nya reach sana cari pamplete n look fr voucer inside kadang ada promo 2nd ticket 50%. Cam i aritu duk kumpul voucer, bley save for aud 20... Ha convert to here rm66 gak kot... Berbaloi


Haruslaaa posing d pintu masuk kan. tiket kaunter di belakang tu jer ek
Operation hours
Weekdays - 7am to 7pm
Weekends - 7am to late
* theme park pun bukak kul 930, my suggest is u all p tmpt ni awal2 pagi, lawa sangat viewnya d pagi hari. Spend around 2 hours dah cukup sangat dah before terjah ke themepark. Ok plan ur day ;)

Ok ok nk story skit, skypoint ni kira menara kebanggaan Gold Coast la, cam KL Tower n KLCC la kn. Tapi Skypoint ni merupakan resident iaitu kediaman bg warga Gold Coast. 5th Tallest Resident Tower tu dlm doniaaa. Mesti mahal kn sewanya. Those yang nak merasa living here ada hotel namanya Q1 Resort n Spa disediakan tapi regenyaaaa haaaa mesti kaw kan. Ok tingginya setinggi 78 tingkat n observation decknya di tingkat 77. Yang menariknya, lifnya paling laju di dunia ok. Utk reach to top ambil masa 42.7 saat sahaja. Baru tekan, x sempat berangan dah sampai tertejut tipah tau!

Naik lift jangan lupa pandang atas.Nampak x ada camera tu nampak luwa how lift ni gerak. Tetiba igt citer momok duk cangkung atas lif, bolehhh? Hahaha peel betul
Kuwa2 lift nampak la ni...Haaaa jum gambo ag...

Ok masuk jer observation deck ni, belah kanan ada mini theater, memaparkn sejarah Skypoint la. Kiranya tempat ni open pada 2002, mempunyai 526 kediaman... Bla bla bla.

G awal2 pg x de org ag pahtu, berkuyung tiba * Aci aci dari mana ntah hewhewhew
Observation deck ni view 360 means bley keliling la bangunan ni n tengok different view of gold coast!

Lawakan tepi pantai surfer paradise, byk plk building tgi tepi pantai ko, n yet ombak sangat tinggi menghempas pantai *acehhhh ayat x bley blah kan?
Wei ada teropong bley gunakan at price of 2 dollar syilling k. Untung2 bley nampak dolphine melompat n berenang di lautan. Betul, x tipu... Tu pun kalo korang lucky laaa haha.
Teropong Kiri - Aceh kononnya nak tgk dolpin la sangat... Ke skodeng mamat hawwt tgh surfing awwwww
Teropong Kanan  -  Kekonon tgk view kediaman plak - acehceceh - smile- snap snap



Teropong Bawah Plak - Eh nie teropong ke monopod? hewhew

Gambar view ag... Ni view kediaman warga derang plak



Ok atas ni byak sgt kerusi2 disediakan tau... So bley take a rest kejap... Atas ni also ada seventy7 cafe n bar yer. Bley laaa jamu selera sambil tgk view cantek ni. Wahhhh really made my day kalo dapat breakfast pepagi ni here :) Ok dah turun jgn lp singgah souviner shop. Taktik business kn. pintu kuwa mesti kn lalu souvenier shop. Wink wink


Ok titew x bl apapun... Tgk je.. Titew kn berjimat cermat here... Giler laaa
Ehhh lupa plk here pun menawarkan aktiviti memanjat bangunan tau! Ala guna tangga jer pun rerupanya. Ingat ada gayut gayutan. Tertipu tipah! Tapi those yang takut tinggi tetap laaa gayat kot panjat bangunan dari luwa! open air gitew n yet diingatkan OZ is always windy! Haaaa cuak dah?

Entrance for climber aud 69 for adult, 49 for child kalo x silap. Against dapatkn voucher.
Ok last sekali parking here, free di bawah bangunan ni. Cari jer jln masuk di hamilton avenue. Ada parks for 2 hours atau bley parks di visitor Skypoint. Dont worry its free parking dude! Kalo nak jln kaki pun bley to here dari Cavill Ave hanya 10 minit pun x sampai laaa... 
Yeay! Syukur Alhamdulillah tipah dah dapat jejak kaki di bumi OZ di ketinggian tertinggi di puncak OZ from Skypoint! Awwwwww
So plan ur day, datang awal for view cantek n pengisian sblm tunggu themepark bukak at 930am.

Bebelan LidiaSuraya : Satu satu impian hidup kita dah tercapai, syukur sangat tapi most important impian penting kita nie still in progress ke x der progress huhuhuhu. Tapi i do put effort... ngehhhhhh

2 people luv this entry:

Nuraini Kamaruzzaman said... [Reply to comment]

best nyer mesti nice je view kat gold cost tu kan hihi

http://nazainik.blogspot.com/

Asmadi said... [Reply to comment]

Besar la sial bontot ko erghh