Tuesday, April 22, 2014

Lets bersafari @ Taman Safari Cisarua Bogor

Ok ok ni entry khas ni utk kamu yg nak wisata ke Taman Safari Cisarua , Bogor. Memey sesuai la to those yang nak p Bandung dr Jakarta utk singgah here. Kira otw to Bandung la. Ok x igt dah baper jam perjalanan, yg ingat jauh la jugak. Jalan nak ke sini plak x la cam highway kita... I is meredah hutan, sawah-padi, bukit-bukau, kampung-kampung laaa bagai. Jalan plak kecik n bengkak bengkok. So pada yg salu loya3 mabuk kete, silaaa la bersedia. Ke membuta all the way sejurus nek kete? lalalala

Haaa tu die, nampak tugu peringatan animal ni means dah nak sampei la tu.
Get ready... Benti sat tepi jln tu beli la carrot or pisang. I is beli carrot 10 ikat fr 20ribu. Wei beli la byk2, seronok tau bagi animal makan kat dalam nanti tu. Tak abis nanti kokang la jadikkan fruit salad. kehkehkeh

Beli jangan x beli nyesal nanti
Macam-macam adaaaa
Ha nampak x tu, sila la wind down n merasa. Nyummmm... Oh nak masuk ke Safari ni memang jem la tu yang depa amik kesempatan jual macam-macam ni.


Waktu operasi : 
Pintu masuk dibuka dr 9am - 5pm
Pintu keluar dibuka dr 3pm - 5pm

Pintu utk nite safari 5.30 hingga 6.30


Nampak tu ada 2 laluan, safari n nite safari
Ok rege tiket plak :
Dewasa : Tempatan Rp85k Pelancong Rp150k;
Kanak-kanak 5 Tahun Kebawah : Tempatan Rp70k  Pelancong Rp130k;
Mobil : Rp15k

Nite Safari plak
Dewasa : Tempatan Rp110k Pelancong Rp180k;
Kanak-kanak 5 Tahun Kebawah : Tempatan  Rp85k Pelancong Rp130k;
Mobil : Rp10k

Macam saper la tu suka makan carrot? Lalalala
Berbaloi tau, sebab safari ni binatang bebas berkeliaran. Semua jinak-jinak belaka n pandai je datang kat tingkap kete mintak suapkan makan.

Ha tengok tu badak tu, kemain besar mulut nganga.

Nampak x kenderaan beratur tu so take ur time x yah nak rempit sangat dalam ni. Enjoy ur safari time, ye ar sini mana ada kan konsep safari gini. Jalan here patut pki 4 wheel drve atau kijang ke exora ke, sebab kena lalu laluan anak anak sungai gitew...


Haaa tgk tipah ni tingkap ke main besar tipah bukak.

Hati-hati yer, binatang here suka jengah-jengah kepala masuk in car. Tanjat tau tipah! Awwww 


Haaa jakun la katakan...
ok dah insaf bukak tingkap separuh jer.
Asik laaa binatang nie nak jengah-jengah kan. Haaaa baru tau ko tipahhh nak naikkan tingkap!


Tengok tue sesuka hati die jer nak halang kete tau nak suh suap carrot la tu baru nak bagik laluan


ello sexyyy zebra...

ok gajah ni ada sempadan... Kang berkeliaran ada bumbung kete penyek plak kan...
Tp best laa fefeeling jakun kn... Hahaha...mcm2 binatang gak, rusanani, zebra badak, gajah n bla bla bla. Chomel2 semua. Rasa cm nk kipnap bawak masuk kete jer ko ni laaa haiihhh.

Ok lepas dah puas ramah mesra kat safari binatang2 chechomel, now masa utk naikkan tingkap, kunci pintu plakkk kehh kehhh


aummmmmmmmm ! those yang look tempting... Jaga jaga ada yang memerati...

Lalu tmpt pak singa n pak rimau tu. Weiiii giler ke biar je rimau n singa berkeliaran... Seram ko, dah la besar agak kalo die dive atas bumbung kete mau tanggal bumbung ni. Haaa yang ni jangan gatai bagi carrot plak k, kang ngan tangan tangan korang kang dibahamnya auuuummmmmmm.

Ok sekian safari...

Ehhh x abis ag.. Lps redah safari tu, kena turun plak dari kete. Bley laaa beli tiket trem kalo nak keliling tempat ni n stop mana korang nak stop, so tak la penat menapak. Tapi tue tiket asing yer. Tapiiiii sila pastikn dulu waktu show. Please target show apa yg korang nk tgk.

Itssss showtime!

Ok sila rancang perjalanan anda k? 

Gajah pun ada plaza kaw!
Ok lps parking je, korang akan nampak plaza gajah ni, tepi tu ada restoran makan rainforest. Nice view tau tengok elephant show dari restoran ni. Tingkat atas n   makanan pun not bad. Laparkan tadi duk sibuk suap anak anak makan carrot all the way here hewhewhew
Nmpk sedap x? Dilupa jgn jus appokat 1 ehh 2
Tertanjat tipah tau! Ada ke lepas bird kt sebelah i x mnta iziin! Ewwwwwe
Lepas peyut dah kenyang, bley laa p jalan kat taman burung, penguin , dolphin, seal, singa, rimau bagai..  Ada gak tmpt bergambar ngan binatang tp kn bayar la dlm 15k x silap.. Tp i is mls laaa nk gmbr ngn rimau kang kn baham hilang jarisss plk awwww


Ok suggested : tgk la cowbow show k...

Sebab show ni, Sherifnya ganteng gitu!!!  Awwwwww
Sangat berbaloi tunggu show ni, efeknya mak ai ada terbakar sana sini meletop terbabooo sana sini. Tapi hati-hati yang duk depan tu, bakal dibasahi dong mas. Kuwa dari show nie ada souvenier shop, jangan lupa grab ur FM here.



Dolphin bukan dugong ok
Next is dolphine show.. Gugurl ni siap renang2 ngn dolphin dalam kolam tu. Before start show, datang ar awal. Bley amik gambar ngan trainer dolphin kat citu kalo minat laaaa


ok bukan gugurl ni yang berenang-renang. Ni c Tipah yang duk tepi pool dolphin jer!
Next is tiger show, bukan tie gurl k tapi t.i.g.e.r. aka rimauuuuuu


Hati2 bila show dah abis tetiba cek mek molek ni kuwa lalu lintas dpn i.  Awwwww rasa nk terkeluar jantung tipah... Fuuuuuhhhhhhh 

Ok semua show pun dah abis... Nak wat apa ag? Here pun ada like taman tema tau. Ada cabel car, solero shot, pelbagai mainan untuk kanak2 n ada taman tema air gak fr mandi manda. 

Nek ni pun syiok gak. Bley tengok keluasan kawasan ni from top! Those yan gayat bagai x yah la coz its shaking nek bende alah ni

Wet world di kedinginan Bogor



Here kita panggil token... Sana kita panggil loket hehe dah cam loket mas la plakkan
Solero shot menanti anda! Ye kamu dehhh! Berani?

 
Taj Mahal for pasangan rimau putih tu...
Haaa banyak kan aktiviti? So sangat berbaloi datang sini. So pasti kan anda dtg dr awal k? N spend whole day here! Baru laa namanya melancong... Wawaweeeeiiii

Ada taman burung, taman rimau n bla bla bla
Haaa kalo dah suka sgt, here pun provide resort k? So kesimpulannya singgah la sini otw p bandung n sangat worth dapat lihat animal bebas di habitat derang secara live n  bley sentuh2, belai2 n tonton all animal show. Ok selamat berwisata here! 

Bebelan LidiaSuraya : Wahhh jalan jalan wisata sana sini, jangan lupa orang kat sini yer? Eh i missss my bandung trip which is almost 2 years ago. 


1 people luv this entry:

faizal abd fathi said... [Reply to comment]

perghh...menarik safari diorang..