Tuesday, May 28, 2013

Penang - Jum kita Mural Hunt!

Helloooo Hellooooo Hellooooo! *Ok tak yah nak hello sangat ingat jawab phone ker? Huhuhu. Eh tak sangka hampir setengah tahun gak yer i tak membloggingkan diri... Kekok dah rasa nak mengarang. Aceh! Sorry yer kekawan, i ok ok aje masih disini sihat walafiat its juz sooo many thing happen during this period yang membataskan i untuk coret blog ni. Alhamdulillah kehidupan kembali stabil bit by bit n kembali aman damai... Syukur n moga diberi ketabahan untuk harungi kehidupan lepas ni hendaknya... Amin...

Ok jum mulakan dengan sesi cerita Mural Hunt @ Penang! Penang memang la full of food yang sangat sedap kan? Also known as Food Heaven n pernah win ...... Tapi kali nie malas nak citer about food dulu.. Lets talk about Mural... Alaaa ingat tak jaman sekolah-sekolah kalo kena denda kita kena cat dinding ngan lukisan lukisan tue. Mural la tu. Tapi mural @ Penang nie memang interesting. Jum kita layan...
Antara mural yang glamer-glamer :


1- Children On A Bicycle 

Lokasi : Armenian Street
Painted On : 30 June 2012


Alololo yang tak baper nak child child pun ada jer yang nak menumpang tue kan.
2- Boys On A Bike

Lokasi : Ah Quee Street
Painted On : 22 June 2012

Ok yang gugurl x baper nak gugurl pun suka nak bertenggek dah kenapa ek?

3- Small Boy With Pet Godzilla

 Lokasi : Ah Quee Street
* alaaa sebelah Boys On A Bike tue jer

Ampun mati mati i ingat budak ni men lelayang, upernya tarik pet godzilla die. Kalo tau x ingit i tolong terik... haha

4- Reaching Up

Lokasi : Canon Street
Painted On : 23 June 2012

Alalalala apa entah dak tecik nie nak amik kat atas tue.
Yang sebelah tue pun i tak paham motif letak tangan kat hole tue jugak? Ewwwwwww

5- The Old Man

Lokasi : Armenian Street

Ok yang nie dah faded n i sendiri tak paham motifnya. Tapi rupanya orang tua tu adalah paiter terompah yang fofular kat situ. Tapi tak nampak plak ada jual terompah. Mungkin hanya tinggal sejarah je la kot.. kot la kan?
6- Wushu Gurl

Lokasi : Muntri Street
Painted On : 31 May 2012

I mean yang baju biru tu ek? Yang baju hitam tue x berapa nak wushu laaaa sebab tak geti nak wachhhhhaaaaaaa! Dengar citer area mural nie tempat orang berlatih wachaaaaaaaaaaaaaaaaaa wachaaaaaaaaaaa ni. Ntah laaaa

7- The awaiting Trishaw Paddler 

Lokasi : Penang Street
Painted On : 15 July 2012

Ok nie yang terbesar ok! Susah kita nak amik gambar almaklumlaaa kita tak der wide lense. Camera phone je pungggg. Tapi area nie memang tempat abang beca tunggu customer...
 8- Children In  A Boat

Lokasi : Chew Jetty
Painted On : 7 June 2012


ok yang ni tak jumpa aka malas carik sebab tempatnya cam tersasar dari bandar jer. Nanti korang carik laa yer

9- Broken Heart


Ok yang nie kita dah kinja kinja nak carik. Tapi dah x de dah sebenarnya. Dah tumbang. soooo dalam kenangan jer laaaaaa hehehehe


Secara overall mural-mural nie memang sangat kreatif ok. Painted by Ernest Zacharevic sekitar years 2012. Bila amik gambar cantek jer. So ada laaa aktiviti korang di Penang rather than carik food, p bukit bendera, atau tempat-tempat menarik lain kat sana. Korang bley try buat aktiviti treasure hunt eh silap mural hunt. I siap download app Penang Mural ag. Senang, so korang tak laaa lost kan.


Gambar tapak kaki tue bile korang dah chek in. Kalo tak chek in gambar berus cat tue


Jangan lupa sediakan laaa payung ek n kipas sebab jalan jalan nya memang panas terik. Kalo yang jejauh tue bley naik bus freee tapi kena cekap tengok kat hentian mana korang nak stop yang dekat ngan mural k? Kalo bawak kete tak per korang ronda laaa pusing pusing pusing jangan sampai pening sudahhh hahahha

Fuhhhh fanassssss !
Ok mural yang besi nie memang banyak tapi x nama mural laaa kan, nama nya grill besi kot hahahhahahah sooo i tak layan tapi memang cantek laaaaa.  Ada penceritaan disetiap mural besi tue yang mostly citer about asal usul nama tempatkat situ. Menarik kan?

Kalo nak bergambar ngan setiap mural besi ni... Pengsan laaaaa punyaaa laaa banyak!
Nice to explore n snap snap snap. Try laaaaaa :)

Juz Bebelan LidiaSuraya : Yang cantek x semestinya indah, Yang indah tak semestinya cantek ? Ye ke ek? Hehehehe


7 people luv this entry:

Nurzakiah Hanum said... [Reply to comment]

cantiknya... best2

faizal abd fathi said... [Reply to comment]

yang mural besi tu tak silap Reggie Lee punya tu....

boni kacak said... [Reply to comment]

wah.. nampak menarik dan sempoilah...

Amsyahril Syahril said... [Reply to comment]


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


ch000tz axoera ヅ said... [Reply to comment]

hahahahahhhaah m back u'oll m back kekekkeekekeke

Asmadi said... [Reply to comment]

Mantap sial body u

Asmadi said... [Reply to comment]

Mantap sial body u